open-navfaktor-logo
search
Zahtjevi Vladi i gradovima
Ugostitelji u TK: Obaveze su iste, a mi godinu i po radimo u nemogućim uvjetima
Većina ugostitelja u Tuzlanskom kantonu posluje bez dobiti, a da bi barem malo olakšali preživljavanje, osnovali su Grupaciju unutar Privredne komore TK. Nakon toga sastavili su zahtjeve koje su uputili kantonalnim i lokalnim vlastima.
23.04.2021. u 16:51
get url
text
Kafić "Urban Beatz" u Tuzli

- Sve obaveze, porezi, doprinosi i komunalije i dalje su na nivou 2019. godine, a mi već godinu i po radimo u nemogućim uvjetima. Već sada nam je jasno da ćemo posljedice osjećati još dugo nakon što pandemije prođe, a ne nazire joj se kraj - kaže Merima Džubur Grbić, vlasnica kafića "Urban Beatz Lounge Bar", koji se nalazi u centru Tuzle.

Ugostitelji iz TK od gradova i općina traže subvenciju režijskih troškova i plaća radnika. Traže izmjenu tarifa općinskih i gradskih komunalnih preduzeća i centralnog grijanja i oslobađanje od parking tarife poslije 19 sati. Također, žele i da se zabrani i sankcionira okupljanje ljudi na javnim površinama i ispijanje alkohola jer to nanosi veliku štetu ugostiteljima. Od Vlade TK traže da poveća broj osoba koje mogu boraviti u zatvorenom prostoru te da se policijski sat pomjeri do 23 sata.

- Bilo je mnogo lakše kada je policijski sat bio do 23 sata jer posljednja dva mjeseca, kako možemo raditi do 21 sat, promet nam je u velikoj mjeri opao. Mi ne tražimo da nam neko nešto pokloni, nego da nam samo malo izađu ususret. Zimu smo nekako pregurali, sada čekamo da zažive bašte, iako ni one nisu ni blizu kapaciteta u kojem su bile - kaže Džubur Grbić.

Ona ističe da joj je u ovom momentu samo cilj da posao opstane, odnosno da ne zatvori vrata.

- Mi nismo otpuštali radnike, niti smo im smanjili plaće, iako nam je radno vrijeme skraćeno za pet sati. Imamo sreću da je naš biznis mali, ali kolege koji imaju puno više zaposlenih su u još većim problemima. Dobiti nemamo već duže od godinu, radimo daleko ispod nule, zahvaljujući ušteđevini nekako uspijevamo da opstanemo - kaže Merima Džubur Grbić.

Predsjednik Grupacije ugostitelja TK Edin Omerović kaže da ova privredna grana u TK trenutno broji 3.290 zaposlenih, a da je unutar grupacije za samo dvadeset dana okupljeno 45 privrednih subjekata te da taj broj raste iz dana u dan.

- Imali smo sastanak u Vladi TK jer je za pomoć ugostiteljskom sektoru izdvojeno 593.530 KM. Tim novcem će biti subvencionirani porez na plaće i doprinosi za mjesec januar. Jedan od naših glavnih zahtjeva je da se policijski sat ponovo pomjeri na 23 sata. To je nadležnost FBiH, ali su na iz Vlade TK obećali da će apelirati na Vladu FBiH da to učini i nadamo se da će se to desiti 29. aprila - kaže Edin Omerović.

On dodaje da je Grad Tuzla oslobodio kirije zakupoprimce javnih prostora, počevši od mjeseca maja do kraja oktobra, a za isti perid neće se plaćati ni zakupnina javne površine za ljetne bašte.

- To je prvi korak, a nadamo se da će taj primjer slijediti i druge općine i gradovi. Sada čekamo šta će biti s kirijama i komunalijama - navodi Omerović.

Veliki broj ugostitelja, kažu nam, ne zatvara svoja vrata iako prave dugove jer bi ih samo zatvaranje koštalo previše zbog obaveza prema dobavljačima. Dok preživljavaju, nadaju se pomoći države i čekaju neko bolje vrijeme za oporavak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.