Naglašavaju i da prijete da, posebno u zimskom periodu, bez posla ostave između 7.000 i 9.000 radnika.

Oni objašnjavaju da prema važećim ograničenjima i preporukama, za postavljanje jednog stola u ugostiteljskom objektu za koji može sjesti najviše četiri osobe, potrebno je osigurati gotovo 13 metara kvadratnih prostora, tako da se u prosječan objekat može smjestiti najviše tri stola, što nije dovoljno za održivo poslovanje i pokrivanje osnovih troškova, posebno ako se uzme u obzir da u prosjeku za jednim stolom sjede dva gosta.

Ugostitelji ocjenjuju i da su sve mere Instituta za javno zdravstvo donesene bez uvažavanja stavova Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS (HORECA) i zahtijevaju da ih u budućnosti nadležni uključe u kreiranje mjera.

- One se direktno odražavaju na poslovanje ugostiteljstva i turizma u RS-u koje trenutno zapošljava oko 14.000 radnika. Svjesni smo opasnosti, prisustva virusa i neophodnosti discipline, ali smo isto tako ubijeđeni da su postojeće mjere najrigoroznije u regionu i kao takve neodržive jer će dovesti do masovnog zatvaranja ugostiteljskih objekata i otpuštanja radnika - naveli su ugostitelji u RS-u.

Apelovali su na Vladu RS-a i lokalne zajednice da nađu sredstva za pomoć ovom sektoru, a posebno gradskim hotelima, putničkim agencijama, svadbenim salonima i noćnim klubovima.

- Jedan od problema koji prioritetno traži rešavanje je rad svadbenih salona i noćnih klubova. RS je jedini u regionu koji od početka pandemije ne dozvoljava njihovo otvaranje - ocijenjeno je.