open-navfaktor-logo
search
Jasan stav
Ugostitelji u KS najavili tužbe: Lockdown može ako će nam nadoknaditi štetu, u suprotnom slijede protesti
Tužbe se spremaju i idu na dva nivoa, federalni i kantonalni, jer sve mjere koje su se donosile nakon ukidanja vanrednog stanja u Federaciji Bosne i Hercegovine, odnosno stanja prirodne nesreće su neustavne, kaže za Faktor Amar Trbović u ime udruženja u Kantonu Sarajevo koja okupljaju ugostitelje, zanatlije, male privrednike...
17.03.2021. u 11:26
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Ugostitelji i drugi privrednici pred Vladom KS uzvikivali "Forto, lopove", novi protest u utorak

- Održali smo sastanak sa advokatima i zajednička je odluka da se ide sa tužbama. Ustavni sud BiH donio je odluku da su mjere nakon ukidanja stanja prirodne nesreće neustavne - ističe Trbović.

Upitan kakav će biti potez članova udruženja ukoliko i predstojećeg vikenda u KS bude na snazi lockdown, Trbović je odgovorio:

- Nije problem ako ćemo dobiti adekvatnu naknadu zato što nam je bio zabranjen rad. U protivnom, ponovo ćemo izaći na proteste kao što smo to učinili u četvrtak, 11. marta.

Podsjetimo, Vlada KS je u subotu navečer nakon hitne sjednice u prvom svom usvojenom zaključku jasno navela:

- Najkasnije do 19. marta pristupit će se hitnoj proceduri donošenja izmjena i dopuna Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i ušteda, a u cilju osiguranja preduvjeta za sanaciju ili ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih koronavirusom privrednim subjektima, ako zbog pogoršanja epidemiološke situacije bude neophodno donositi nove mjere zabrane rada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.