open-navfaktor-logo
search
Posljednji apel
Ugostitelji traže ukidanje ograničenog radnog vremena i komunalnih taksi, naknade za prazne sobe...
Ugostitelji iz svih krajeva BiH svakodnevno upućuju apele nadležnim da promijene naredbe i omoguće im rad.
02.12.2020. u 20:45
get url
text

Predstavnici Udruženja hotelijera i restoratera u BiH, Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u Republici Srpskoj i Udruženja ugostitelja Brčko distrikta BiH nedavno su usaglasili svoje stavove povodom rada svih udruženja iz oblasti ugostiteljstva na području BiH i poslali su zahtjeve Vijeću ministara BiH, Vladi Federacije BiH, Vladi Republike Srpske.

VEZANI TEKST - Na rubu egzistencije: Zbog epidemioloških mjera u Bijeljini protestvovali ugostitelji i muzičari

Između ostalog, oni traže ukidanje ograničenja radnog vremena za sve ugostiteljske objekte, a umjesto njega uvođenje racionalnih mjera zaštite od prenošenja virusa i praćenje poštovanja uvedenih mjera, odobravanje subvencije za nadoknadu najniže plaće i pripadajućih poreza i doprinosa na plaću za svakog radnika i za sve mjesece u kojima je ograničen rad ugostiteljskih objekata, oslobađanje od plaćanja zakupnina za iznajmljivanje poslovnog prostora i javnih površina u javnom vlasništvu i subvencionisanje odgovarajućeg iznosa zakupnine za zakupce privatne svojine.

Ugostitelji također traže uključivanje predstavnika relevantnih udruženja ugostitelja u rad tijela koja odlučuju o uvođenju, ukidanju ili revidiranju svih mjera koje direktno utječu na rad ugostiteljskih objekata, ukidanje obačunavanja i naplate "industrijske" električne energije, plina, vode kao dodatni vid pomoći opstanku i rasterećenju ugostitelja, odobravanje naknade za prazne smještajne kapacitete hotelijera i ostalih pružalaca usluga pružanja smještaja, ukidanje komunalnih taksa koje dodatno opterećuju ionako istrošene budžete svih vlasnika ugostiteljskih objekata, oslobađanje od plaćanja RTV takse za sve vrijeme trajanja mjera ograničenja i zabrana, ukinu ili umanje naknade u skladu sa obimom poslovanja subjekata AMUS-u (Asocijaciji kompozitora i muzičkih stvaralaca u BiH), AIS-u (Asocijaciji izvođača i svirača u BiH), FONOGRAM-u (Udruženju za zaštitu prava proizvođača fonograma).

- Od marta do danas uputili smo veliki broj inicijativa da se pomogne ugostiteljima. Ovo je naš posljednji apel i krik. Nažalost, još nam niko nije odgovorio na naše zahtjeve. Očigledno da vlast samo kupuje vrijeme. Iako ne radimo, prijete nam tužbama. Kako da nam traže naplatu RTV takse, naknada za smeće i slične stvari kada ne radimo. Kako da plaćamo komunalno kada ne radimo, nema smeća, a traže da to platimo. Jedan ministar nam je pojasnio da ako mi ne plaćamo komunalno i odvoz smeća, onda će oni morati iz budžeta namiriti. Traže da plaćamo za usluge koje se ne rade. Je li to normalno – konstatuje Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.