Akcija "Kasa"

Ugostitelji sve priznali, za direktore softverske firme zatražen pritvor

Objavljeno: 22.03.2019. u 09:40 Autor: E. F.

Direktori firme "Inspirit" se sumnjiče da su  iznajmljivali softverski program koji je omogućio da se Poreznoj upravi ne prikaže stvarno stanje prometa i predložen im je pritvor

FOTO: KEMAL SOFTIĆ

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je da se odredi jednomjesečni pritvor dvjema osobama koje su uhapšene u policijskoj akciji "Kasa" i to  Olegu Krautblattu i Ines Juretić, bivšem direktoru i sadašnjoj direktorici firme "Inspirit", dok su u odnosu na ostalih 11 uhapšenih zatražene mjere zabrane.

Direktori "Inspirita" se sumnjiče da su  iznajmljivali softverski program koji je omogućio da se Poreznoj upravi ne prikaže stvarno stanje prometa.

- Njima je pritvor predložen zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da bi mogli utjecati na svjedoke, prikrivati dokaze i ponoviti krivično djelo - rekla je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Ostali osumnjičeni koji su koristili usluge firme "Inspirit" da bi utajili porez tokom ispitivanja priznali su izvršenje djela i pristali na saradnju s Tužilaštvom.  

Prema osumnjičenim Nedžadu Rašidagiću, vlasniku Metropolisa, Edinu Vreti, vlasniku objekta Kibe Mahala, Željku Ljubasu, vlasniku Luke, Nejri Ibrović, vlasnici Montane, Šaćiru Čediću, vlasniku Vatre, predložene su mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja sa osumnjičenim, svjedocima, odnosno konobarima i zabranu prilaska objektima.

Iz Tužilaštva su kazali i da će u ovisnosti od toga kada će se ovoj pravosudnoj instituciji obratiti osumnjičeni Bakir Hadžić, vlasnik restorana Una, Tužilaštvo odlučiti o daljnjim mjerama. 

Svim uhapšenim u akciji "Kasa" koju su proveli SIPA i Tužilaštvo Kantona Sarajevu na teret se stavlja utaja poreza, zloupotreba položaja ili ovlasti i računarska krivotvorenja, tačnije terete se za neprikazivanje stvarnog prometa kroz fiskalne kase. Promet su umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave te plaćali manji porez nego što je trebalo.

Tokom jučerašnjeg dana izvršeni su pretresi na 31 lokaciji na području Sarajeva, a uhapšeni su mahom vlasnici i odgovorne osobe sarajevskih restorana, pizzerija i slastičarni.

Riječ je o objektima Metropolis, Vatra, Sarajka, Portofino, Kibe Mahala, Luka, Montana i Una.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, USB stikovi, veći iznos novca, kao i drugi uređaji na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci te razni izvještaji i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima.

Tokom kriminalističke obrade svi objekti su neometano radili.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije