open-navfaktor-logo
search
Radovi u toku
Ugostitelji samo čekaju odobrenje: Pripremaju se bašte sarajevskih kafića
Vlasnici ugostiteljskih objekata u Sarajevu već su počeli sa pripremama kako bi, nakon što uslijedi zvanično odobrenje, otvorili bašte svojih kafića i restorana.
11.05.2020. u 11:50
get url
text

Tako je danas u centru grada fotoreporter Faktora zabilježio radnike koji su postavljali tende, uređivali bašte kafića koji su u prethodnom periodu bili zatvoreni zbog pandemije koronavirusa.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez prije nekoliko dana najavio je da se planira popuštanje mjera, te da bi 14. maja ugostiteljski objekti koji imaju bašte mogli početi sa radom.

Dok bi u posljednjoj fazi krenuli sa otvaranjem tržnih centara, zatvorenih prostora, pa i fitness centara.

S obzirom na to da veliki broj kafića nema bašte niti prostor na otvorenom kako bi mogli primati goste, njihov rad neće biti moguć i vlasnici tih objekata negoduju.

{$galerijaFotografija}

Kako je Faktor ranije pisao, razmatra se mogućnost da se ugostiteljima omogući da prošire bašte i da se postave bašte gdje možda ranije nisu bile, kako bi se izašlo u susret onim objektima koji nemaju vanjski prostor za goste. 

- Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić sa rukovodiocima nadležnih općinskih službi razmotrit će sve zakonske mogućnosti da ugostiteljima izađe u susret ukoliko bude dozvoljen rad ljetnih bašti. Što se tiče dodatnih lokacija koje bi mogle biti korištene za ove namjene, općinski načelnik s rukovodiocima nadležnih službi, usljed nastale situacije i ogromnih gubitaka privrednika u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, a posebno zbog činjenice da su zbog toga mnogi ljudi izgubili radna mjesta, razmatra mogućnost da dozvoli zakup centralnog dijela ulice Štrosmajerova u svrhu postavljanja ljetnih bašti. Razmatraju se i ostale raspoložive lokacije, kao što je dio višenamjenskog trga iznad podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića i sve druge lokacije gdje je moguće postaviti bašte, ali pod uvjetom da njihovo postavljanje ni u kom slučaju ne ugrožava pješački saobraćaj ili pristup vozilima hitne intervencije. Dodatni razlog za ovu odluku je i činjenica da građanima, posebno starim osobama koje su još pod djelimičnim mjerama izolacije, treba omogućiti prostor u gradu na kojem će moći provesti vrijeme na otvorenom ili popiti kafu, te tako barem jednim dijelom doprinijeti normalizaciji stanja – kazali su za Faktor ranije iz Općine Stari Grad.

Ljetne bašte priprema 11.05.2020.
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.