open-navfaktor-logo
search
Pred Palatom predsjednika
Ugostitelji izašli na proteste u Banjoj Luci, Žandarmerija ih rastjerivala
Protest ugostitelja počeo je danas u 12 sati u centru Banje Luke, ispred Palate predsjednika gdje je primjetno pojačano policijsko osiguranje.
22.03.2021. u 12:29
get url
text

Ubrzo nakon okupljanja, Žandarmerija je krenula rastjerivati demonstrante.

Nakon desetak minuta intervencije, pripadnici Žandarmerije su napustili lokaciju. Njihovu akciju okupljeni građani su pratili burnim negodovanjem. 

- Došli ste da tučete svoj narod. Lopovi! - vikali su im.

Kada je Žandarmerija napuštali mjesto, ispratili su ih pljeskom.

Nakon sat vremena protest je završen, a policija i prisutni su se razišli.

U RS-u su danas stupile na snagu mjere zabrane rada za ugostiteljske objekte, uslužne djelatnosti, tržne centre, ali i škole, kulturne ustanove... Ispred Palate predsjednika okupilo se 200 građana koji su glasno negodovali i uzvikivali "lopovi". Policija je nakon desetak minuta počela legitimisati prisutne jer je skup neprijavljen, nakon čega je Žandarmerija krenula da rastjeruje okupljene.

 

Vladan Šurlan iz udruženja "Horeca" kazao je da medicinari ne trebaju odlučivati kada je vrijeme za rad ugostitelja, ali im je ipak odao priznanje za dosadašnji rad i teškoće. 

- Tražimo pomoć od države kako da prehranimo svoje porodice - kazao je i zatražio subvencije.

- Nikome nije u cilju da budemo rušilački faktor. Treba da zajednički nađemo izlaz iz situacije. Apelujemo na predsjednicu da se uključi u problem, jer su do sada davane politički nekorektne izjave. Mene radnik pita šta da radi i kako da prehrani porodicu, a ja ne mogu, kao naši političari, da kažem ako bude bude, ako ne bude, ne bude - kazao je on.

Dodao je kako su prepušteni sami sebi.

- Ako pratimo okolne države, one subvencionošu svoje sektore. Kod nas javni sektor nije trpio, nego samo realni sektor - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.