open-navfaktor-logo
search
Protiv lockdowna za vikend
Ugostitelji i drugi privrednici pred Vladom KS uzvikivali "Forto, lopove", novi protest u utorak
Predstavnici udruženja koja okupljaju ugostitelje, zanatlije, male privrednike, muzičare, hotelijere..., u Kantonu Sarajevo šetnjom od Vječne vatre ka zgradi Vlade KS protestovali su protiv uvođenja lockdowna zbog širenja zaraze COVID-19 od sutra u 20 sati do sedam u ponedjeljak.
11.03.2021. u 13:02
get url
text
get url
text

14:15 Ugostitelji i ostali građani koji su protestovali sada se u koloni vraćaju prema Vječnoj vatri odakle su u krenuli prije više od sat. Oni su nakratko blokirali glavnu saobraćanicu u blizi zgrade Vlade KS. Najavili su nove proteste u utorak. 

{$galerijaFotografija}

14:13 Iz Vlade KS je stigla obavijest medijima. Premijer se, kako sada stvari stoje, neće obratiti demonstrantima ispred zgrade Vlade KS.

- Obavještavamo vas da će se danas, sa početkom u 15:00 sati, javnosti obratiti premijer Kantona Sarajevo Edin Forto povodom aktuelne problematike u vezi sa epidemiološkom situacijom - navodi se u najavi iz Vlade KS. 

14:08 Demonstranti se sada kreću ulicom, saobraćaj je obustavljen!

14:05 Nakon što su se u masi čuli povici "Neće da izađe!" što se odnosilo na premijera KS Edina Fortu, demonstranti su počeli uzvikivati "Forto, lopove" te su krenuli blokirati Titovu ulicu.

14:02 Po dolasku ispred zgrade Vlade KS demonstranti su skandirali: Forto, izađi!

Kako javlja reporter Faktora, pojačano je prisustvo policije ispred zgrade Vlade KS. 

Nekoliko demonstranata ušlo je u zgradu Vlade KS. Oni će razgovarati s nekim iz kantonalne izvršne vlasti. Demonstrantima će se, kako se moglo čuti, obratiti premijer Edin Forto. 

13:05 Udruženja su u utorak navečer saopćila da od Vlade KS traže totalni lockdown minimalno 14 dana za sve uz proglašenje vanrednog stanja u KS pri čemu bi se zatvorili ulazi i izlazi iz kantona osim za ljude sa odobrenjem kao što su dobavljači, dostavljači, prijevoznici, hitni slučajevi...

Također, istakli su kako lockdown tokom vikenda neće imati nikakav efekat te da su sve dosad izrečene mjere išle na štetu malih privrednika.

Adil Šurković, demonstrat, ponovio je danas da oni traže potpuni lockdown. Smatra da će ljudi "koji su slobodni dva dana širiti virus po ostatku BiH". 

On i ostali ugostitelji su mišljenja da treba uvesti lockdown u cijeloj BiH. 

- Mi smo Vladi KS dali svoje zahtjeve, oni znaju šta im je raditi. Ukoliko ne povuku ovakvu odluku, mi izlazimo na demonstracije opet, bit će nas više. Cijeli grad je ogorčen. Nema vakcina - objasnio je novinarima. 

Demonstranti su nakon okupljanja kod Vječne vatre krenuli prema zgradi Vlade Kantona Sarajevo. Skandirali su: Kupite vakcine!

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.