open-navfaktor-logo
search
Ugrožena vrsta
Uginuo je Tam, posljednji mužjak sumatranskog nosoroga u Maleziji
Budućnost sumatranskog nosoroga, ionako jedne od najugroženijih vrsta nosoroga u cijelome svijetu, nikad nije bila neizvjesnija
29.05.2019. u 11:24
get url
text
Sumatranski nosorog Tam

Tam, koji je živio u rezervatu divljih životinja na otoku Borneu, uginuo je ove sedmice prenio je BBC. Imao je 30-ak godina, a u rezervatu je bio od 2008. kad su ga pronašli kako luta plantažom palmi. Tamov apetit naglo se smanjio još prošloga mjeseca i zasad se vjeruje da je uzrok uginuća višestruko otkazivanje organa.

Budućnost sumatranskog nosoroga, ionako jedne od najugroženijih vrsta nosoroga u cijelome svijetu, nikad nije bila neizvjesnija, pogotovo poslije tužne vijesti da je u Maleziji uginuo ovaj posljednji mužjak ove vrste.

Nosorog je nekad obitavao u većem dijelu Azije, ali pretpostavlja se kako ih je sad ostalo manje od stotinu. Od toga samo 30-ak sumatranskih nosoroga živi slobodno negdje u divljini.

Cathy Dean, izvršna direktorica dobrotvorne organizacije Save the Rhino International sa sjedištem u Londonu, izjavila je kako i dalje postoji nada, makar i slaba, da se vrsta spasi od izumiranja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.