open-navfaktor-logo
search
Australija
Uginulo najmanje 380 nasukanih kitova
Australske vlasti danas su saopćile da je uginulo najmanje 380 kitova nasukanih u južnoj otočnoj državi Tasmaniji, a da su spasilačke ekipe uspjele spasiti najmanje 50 unesrećenih kitova.
23.09.2020. u 13:02
get url
text

Medijska kuća “ABC News“ javlja kako je riječ o velikom jatu kitova koji su zaglavljeni na zapadnoj obali Tasmanije, a da se za život bori još najmanje 30 nasukanih kitova.

Ranije je u izjavi Ministarstva za primarne industrije, parkove, vode i okoliš rečeno da je zračnim snimanjem otkrivena dodatna grupa od više od 200 kitova nasukanih južnije u luci Macquarie.

U saopćenju se navodi da je najvjerovatnije riječ o grupi koja pripada istom jatu koje se nasukalo kod grada Strahana, a da snimci nisu optimistični jer je većina kitova nepomična. Ovo je jedan od najvećih takvih incidenata na plažama u australijskoj otočnoj državi Tasmaniji.

Strahuje se da je broj uginulih kitova znatno veći, a preciznije informacije se očekuju tokom narednih sati.

- Ovo jeste najveći incident nasukavanja kitova u Tasmaniji, ali u svijetu je bilo i znatno većih, posebno na Novom Zelandu. U Tasmaniji je ovo najveći koji smo zabilježili - kazao je Kris Carlyon, biolog za divlje životinje u Programu za zaštitu mora.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.