open-navfaktor-logo
search
Reakcija
"Ugasio" Premijer ligu: Oglasio se Alen Šeranić, tvrdi da njegov resor nije nadležan
Stav ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alena Šeranića da je prvo potrebno ispratiti zdravstveno stanje profesionalnih sportista nakon nastavka treninga pa tek onda razmatrati nastavak takmičenja prošle sedmice, izazvao je brojne komentare o tome kako je "ugasio", odnosno "koči" Premijer ligu BiH u fudbalu.
19.05.2020. u 10:07
get url
text

Šeranić je nedavno poručio da u RS-u sportskih takmičenja neće biti do 1. jula, a Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je planirao da Premijer ligu nastavi 6. juna.

- Mi smo dali mišljenje sa apsekta javno-zdravstvene struke i onoga šta mislimo da bi bilo poželjno, u ovom trenutku kada razgovaramo o tome da radimo u narednom periodu. Kako i na koji način će odlučiti ministarstva sporta koja se definitivno bave tom problematikom, mi nismo nadležni za sport i nismo uključeni u pripreme sportskih kalendara, sportskih takmičenja i ne znamo na koji način se to svakako odvija, ali javno-zdravstvena preporuka naša je takva kakva jeste. To je mišljenje, ukoliko neko želi i misli da treba drugačije da postupi, to je stvar onoga ko određuje tu vrstu pitanja. Ali mislim da prvo treba da ispratimo kako i na koji način će profesionalni sportisti odrađivati svoje treninge i kakva će biti problematika po tom pitanju pa tek onda, po meni, da se razmišlja o održavanju, da tako kažem, redovnih profesionalnih ciklusa - rekao je Šeranić u razgovoru za Anadoliju.

VEZANI TEKST - Fudbal na respiratoru: Kako su Alen Šeranić i Vico Zeljković zbog Borca "ubili" Premijer ligu BiH

Naglasio je da je na ministarstvima sporta da definišu ovakva pitanja.

- U narednom periodu vidjet ćemo kako i na koji način će se stvari dešavati. Međutim, s obzirom na to da govorite konkretno o fudbalu, svakako su drugačije prakse i u zemljama u Evropi i drugačije se javno-zdravstveno postavljaju prema svoj toj problematici, ali nemojte zaboraviti da imamo i druge kolektivne sportove, imali smo poziv iz Rukometnog saveza i razgovarali smo o toj temi, tako da stvar je organizacija, saveza, ministarstava nadležnih za ta pitanja - naveo je Šeranić.

Podsjećamo da je član Federalnog kriznog štaba Goran Čerkez u ponedjeljak kazao da se u Federaciji BiH takmičenja mogu nastaviti u junu bez prisustva gledalaca, pod uvjetom da se zadrži trenutna epidemiološka situacija, koja je povoljna.

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine do kraja sedmice bi trebao obavijestiti UEFA-u o načinu na koji planira završiti Premijer ligu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.