open-navfaktor-logo
search
"Čestitka" iz Nyona
UEFA žestoko kaznila Sarajevo, prvaku BiH i uvjetna
Obzirom da se propusti ponavljaju iz godine u godinu, očekuje se da će kazne UEFA-e u budućnosti biti rigoroznije
20.09.2019. u 23:02
get url
text

Odlukom disciplinskog organa UEFA-e Fudbalski klub Sarajevo kažnjen je sa ukupno 28.000 eura zbog organizacionih propusta na utakmici 3. kola kvalifikacija Evropske lige, potvrdio je aktuelni prvak naše zemlje na zvaničnoj internet stranici.

Na utakmici protiv BATE Borisova odigranoj 8. augusta na stadionu Bilino polje u Zenici, deleget UEFA-a evidentirao je sljedeće propuste: 
blokirane stepenice, upotreba pirotehničkih sredstava i ubacivanje predmeta u teren.

Ubacivanje predmeta u teren rezultiralo je pomjeranjem tehničkog osoblja gostujuće ekipe ispred tribine Zapad, a u 77. minuti susreta zabilježen je prekid. 

Sarajevo je očito dobilo i uvjetnu kaznu.

- Ukoliko se u narednih godinu dana na domaćoj utakmici Evropske lige ili Lige šampiona FK Sarajevo dogode isti organizacioni propusti kao protiv BATE Borisova, Sarajevo će biti automatski kažnjeno djelimičnim zatvaranjem najmanje 3.000 mjesta na tribini predviđenoj za ultrase na narednoj utakmici - navodi se u saopćenju Bordo kluba.

- Nakon prvog dopisa koji je UEFA dostavila u mjesecu augustu, Fudbalski klub Sarajevo je u roku od sedam dana uložio argumentovanu žalbu koja je drastično smanjila novčanu kaznu, što je rezultiralo time da Sarajevo nije kažnjeno suspenzijom stadiona. Kao olakšavajuća okolnosti pri izricanju kazne bila je činjenica da je Fudbalski klub Sarajevo prvi put organizator utakmice na stadionu Bilino polje - tvrde iz koševskog premijerligaša.

Nakon utakmica prvog kola kvalifikacija Lige šampiona protiv Celtica, Sarajevo je uložilo žalbu na UEFA-in dopis za sankcionisanjem zbog zarađenih pet žutih kartona, te je žalba uvažena. Obzirom da je naknadno u okviru Evropske lige Sarajevo zaradilo ukupno šest žutih kartona, UEFA je izrekla presudu u visini od 6.000 eura. 

Fudbalski klub Sarajevo je na kraju svog saopćenja apelovao na sve navijače da se u budućnosti suzdrže od upotrebe svih pirotehničkih sredstava na utakmicama. Obzirom da se propusti ponavljaju iz godine u godinu, očekuje se da će kazne UEFA-e u budućnosti biti rigoroznije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.