open-navfaktor-logo
search
Odlučeno u Nyonu
UEFA uvele promjene u Ligi nacija, te kvalifikacijama za SP i EP, šta to znači za Zmajeve?
Evropska fudbalska federacija (UEFA) na današnjem zasjedanju Izvršnog odbora u Nyonu uvela je promjene u sistemu takmičenja Lige nacija, te promjene u formatu kvalifikacija za EURO i evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.
25.01.2023. u 22:37
get url
text

Liga nacija će biti proširena nokaut rundom koja će se igrati u martu, čime će se stvoriti kontinuitet između grupne faze koja završava u novembru i završnog turnira koji se igra u junu. Po sadašnjem formatu Lige nacija pobjednici grupa elitnog razreda lige A izborili su plasman na Final Four, saopćeno je na službenim stranicama UEFA-e.

Od idućeg izdanja Lige nacija, koje kreće u sezoni 2024/25, uvodi se četvrtfinale u kojem će pobjednici i drugoplasirani iz grupe lige A u martu igrati međusobno kod kuće i u gostima, a pobjednici tih susreta kvalifikovat će se za Final Four.

Došlo je do promjene i u nižim ligama. Kao dio promjene formata, uvest će se i doigravanje za promociju/ispadanje, pri čemu će trećeplasirane reprezentacije lige A igrati protiv drugoplasiranih lige B, a trećeplasirane ekipe lige B protiv drugoplasiranih lige C. Utakmice će se igrati kod kuće i u gostima, s tim da pobjednici idu u višu, a poraženi u nižu ligu.

Ono što ostaje isto je da u ligama B, C i D pobjednici grupa napreduju, dok posljednjeplasirane ekipe iz grupa A, B i C ispadaju u niži razred, s obzirom da liga C ima četiri grupe, dok liga D ima samo dvije, dvije najlošije rangirane reprezentacije lige C automatski će ispasti.

- Uvođenje UEFA Lige nacija bila je priča o uspjehu, jer su prijateljske utakmice zamijenjene takmičarskim utakmicama. A sada, uvođenjem nove knock-out faze, ekipe će dobiti još više prilika za napredak uz zadržavanje istog broja utakmica unutar međunarodnog kalendara utakmica - kazao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

VEZANI TEKST - UEFA pokreće revoluciju: Novi sistem kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, promjene i u Ligi nacija

Došlo je i do promjena u formatu kvalifikacija za EURO, te evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Po novom će se žrijebati 12 grupa od četiri i pet reprezentacija te će se pobjednici grupa direktno kvalifikovati na EP ili SP, dok će se drugoplasirane ekipe ili direktno kvalifikovati ili učestvovati u utakmicama baraža (zajedno s ekipa Lige nacija za kvalifikacije za EURO).

Novi format bit će implementiran nakon Evropskog prvenstva 2024. godine. Ove odluke sigurno će pomoći i Zmajevima da lakše dođu na smotre najboljih planetarnih, odnosno kontinentalnih reprezentacija.

Izvršni odbor UEFA-e donio je odluku kojom se ruskom Kazanju oduzima domaćinstvo evropskog Superkupa 2023, te ga je dodijelio Ateni. Superkup će se igrati na stadionu Georgios Karaiskakis.

Na kraju je potvrđena odluka da UEFA nastavlja s odbacivanjem korona mjera na stadionima, ali da će pažljivo pratiti situaciju te djelovati shodno tome, saopćeno je iz UEFA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.