open-navfaktor-logo
search
Saniranje krize
UEFA uplaćuje 70,4 miliona eura klubovima čiji igrači su nastupali za reprezentacije
Evropska fudbalska organizacija (UEFA) najavila je da će uplatiti 70,4 miliona eura klubovima koji su u protekle dvije godine slali svoje fudbalere u reprezentativna takmičenja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i Ligu nacija.
23.04.2020. u 16:13
get url
text

Iz evropske kuće fudbala je saopćeno da će sredstva biti uplaćena kako bi se pomoglo u saniranju krize izazvane pandemijom COVID-19, a sredstva će biti uplaćena na račune 676 klubova iz 55 država članica UEFA-e, javlja Anadolu Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi da će odmah biti uplaćena i sredstva koja su trebala biti uplaćena po završetku play-offa za plasman na Evropsko prvenstvo.

Od ukupno 70,4 miliona eura, UEFA će 50 miliona uplatiti klubovima koji su slali fudbalere u 39 reprezentacija koje nisu izborile plasman u doigravanje za plasman na EURO, dok će 17,7 miliona eura biti uplaćeno klubovima čiji fudbaleri su nastupali za 16 reprezentacija koje izborile play-off. Preostalih 2,7 miliona eura će biti uplaćeno klubovima čiji fudbaleri će s reprezentacijama na jesen igrati play-off doigravanje.

UEFA je za klubove rezervirala ukupno 200 miliona eura, a preostalih blizu 130 miliona eura će biti uplaćeno klubovima čiji fudbaleri budu činili reprezentacije koje će nastupiti na Evropskom prvenstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.