Iz evropske kuće fudbala je saopćeno da će sredstva biti uplaćena kako bi se pomoglo u saniranju krize izazvane pandemijom COVID-19, a sredstva će biti uplaćena na račune 676 klubova iz 55 država članica UEFA-e, javlja Anadolu Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi da će odmah biti uplaćena i sredstva koja su trebala biti uplaćena po završetku play-offa za plasman na Evropsko prvenstvo.

Od ukupno 70,4 miliona eura, UEFA će 50 miliona uplatiti klubovima koji su slali fudbalere u 39 reprezentacija koje nisu izborile plasman u doigravanje za plasman na EURO, dok će 17,7 miliona eura biti uplaćeno klubovima čiji fudbaleri su nastupali za 16 reprezentacija koje izborile play-off. Preostalih 2,7 miliona eura će biti uplaćeno klubovima čiji fudbaleri će s reprezentacijama na jesen igrati play-off doigravanje.

UEFA je za klubove rezervirala ukupno 200 miliona eura, a preostalih blizu 130 miliona eura će biti uplaćeno klubovima čiji fudbaleri budu činili reprezentacije koje će nastupiti na Evropskom prvenstvu.