open-navfaktor-logo
search
Novi format
UEFA potvrdila: Zmajevi će imati težak put do Mundijala u Kataru
Martovski baraž mogao bi nam umnogome odrediti sudbinu i kada je u pitanju borba za Mundijal 2022
05.12.2019. u 10:51
get url
text

Evropska fudbalska federacija (UEFA) na jučerašnjoj sjednici Izvršnog odbora, održanoj u Nyonu, utvrdila je novi format kvalifikacija za Svjetsko prvensto 2022. godine u Kataru.

Kako je Faktor i najavio sredinom oktobra, UEFA će na Mundijalu imati 13 predstavnika, a poznato je i kako će se 55 reprezentacija Starog kontinenta boriti za put u Katar.

VEZANI TEKSTPogled u budućnost: Brukanje Zmajeva može imati velike posljedice

Bit će formirano deset grupa sa po pet i šest reprezentacija, a direktan plasman na SP izborit će deset pobjednika grupa.

Preostala tri mjesta popunit će se kroz baraž u kojem bi igrali drugoplasirani timovi iz svake grupe, te dva pobjednika Lige nacija u sezoni 2020/21, a koji ne izbore direktan plasman na Mundijal.

Reprezentacije u baražu, njih 12, bit će podijeljene na tri "puta", a na svakom putu će se igrati jedna polufinalna i jedna finalna utakmica. Pobjednici finalnih duela će izboriti mjesto na Svjetskom prvenstvu.

Polufinala i finale baraž za SP na rasporedu su u martu 2022. godine. Domaćini polufinalnih i finalnih mečeva određivat će se žrijebom. Liga nacije za sezonu 2020/21. igrat će se u septembru, oktobru i novembru 2020. godine.

A šta ovaj format znači za Zmajeve?

Po svemu sudeći jakosne grupe (šeširi) će se određivati na osnovu FIFA-ine rang-liste. Zbog loših rezultata u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine i velikog pada na listi najboljih reprezentacija svijeta, naš državni tim vjerovatno će ispasti u treći šešir (trenutno 27. u Evropi i 49. na svijetu), a u najgorem slučaju i u četvrtu jakosnu grupu.

To će nam dodatno otežati put na SP jer ćemo već u startu u grupi imati dva ili tri bolje rangirana rivala. Stvar bi se donekle mogle popraviti pobjedama u finalu play-offa Lige nacija (baraž) i plasmanom na Evropsko prvenstvo.

Stoga, vrlo je važno koga će čelnici Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH postaviti za nasljednika Roberta Prosinečkog jer martovski baraž mogao bi nam umnogome odrediti sudbinu i kada je u pitanju borba za Mundijal 2022.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.