open-navfaktor-logo
search
Pred žrijeb
UEFA potvrdila: Protiv koga Zmajevi ne mogu igrati u kvalifikacijama za EURO 2024?
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine, po svemu sudeći, dočekat će iz druge jakosne grupe.
21.09.2022. u 22:21
get url
text

Evropska fudbalska federacija "šešire" će odrediti 27. septembra, nakon utakmica Liga nacije.

VEZANI TEKST - Hladan tuš iz Hrvatske: Rusija izbačena iz kvalifikacija za EURO 2024!

Zmajevi su trenutno u odličnoj situaciji, čuvaju mjesto u drugom šeširu, a to će potvrditi eventualnom pobjedom protiv Crne Gore.

U tom slučaju osigurali bi prvo mjesto u grupi B3 i jednu od četiri pozicije u drugoj jakosnoj grupi, koje su rezervisane za pobjednike četiri grupe B Lige nacija.

Žrijeb grupa kvalifikacija za EURO 2024 bit će održan 9. oktobra u Frankfurtu. UEFA je utvrdila proceduru žrijeba, a jedna tačka odnosi se i na Bosnu i Hercegovinu.

Naime, na osnovu odluke Izvršnog odbora UEFA-e, pojedine zemlje ne mogu biti u istim grupama. Tako je odlučeno da Zmajevi neće moći igrati protiv Kosova. Također, UEFA je donijela odluku da u istoj grupi ne mogu biti Armenija i Azerbejdžan, Bjelorusija i Ukrajina, Gibraltar i Španija, te Kosovo i Srbija.

Podsjetimo, jučer je potvrđeno da u žrijebu neće biti reprezentacije Rusije, koja je suspendovana još u februaru zbog agresije ove zemlje na Ukrajinu.

VEZANI TEKST - Prvo mjesto u Ligi nacija donosi mnogo: Plasman među elitu, baraž za EURO i drugi šešir u kvalifikacijama

Tako će u žrijebu kvalifikacija učestvovati 53 reprezentacije (Njemačka kao domaćin direktno se kvalifikovala na EURO 2024), i bit će raspoređene u deset grupa - sedam po pet ekipa i tri grupe po šest ekipa.

Deset pobjednika grupa i deset drugoplasiranih timova u grupama kvalifikovat će se na završni turnir. Za preostala tri mjesta igrat će se baraž u martu 2024. godine.

Novost je da više nema kvalifikovanja kroz play-off grupe D Lige nacija. Baraž će igrati pobjednici Lige nacija A, B i C, a koji se direktno ne plasiraju na EURO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.