open-navfaktor-logo
search
Sutra Izvršni odbor
UEFA pokreće revoluciju: Novi sistem kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, promjene i u Ligi nacija
Slijedi li nova fudbalska revolucija? Sutra u Nyonu zasjeda Izvršni odbor Evropske fudbalske federacije (UEFA), a glavna tema bit će novi sistem kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i Ligu nacija.
24.01.2023. u 16:18
get url
text

Kako piše španski AS na stolu su dvije reforme, a prva se odnosi na kvalifikacije za Mundijal, koji će se od 2026. imati 48 učesnika, a umjesto dosadašnjih 12 Evropa će imati 16 reprezentacija.

Generalno, UEFA želi promjene jer su kvalifikacije u nekim slučajevima postale vrlo dosadne, jer često igraju po kvaliteti neravnopravne ekipe.

Od kvalifikacija za SP 2026, reprezentacije bi trebale biti raspoređene u 12 grupa od četiri ili pet reprezentacija, a pobjednici svih grupa direktno će se kvalifikovati na SP. Preostala četiri mjesta popunila bi se nakon baraža.

To nije jedina opcija, ali UEFA želi da se smanji broj utakmica na najvišoj razini, posebno kako u poodmakloj fazi kvalifikacija velike reprezentacije već osiguraju plasman na završni turnir.

Druga velika novost trebala bi se dogoditi u Ligi nacija. Novi kalendar sadržavat će još dvije utakmice za najmlađe reprezentativno UEFA-inom takmičenju.

Umjesto da se prvoplasirane reprezentacije direktno kvalifikuju na Final Four, kao što je sada slučaj, nakon grupne faze igrao bi se baraž. Pobjednici baraža izborili bi pravo nastupa na Final Fouru. Okršaji najboljih reprezentacija najatraktivniji su za publiku i toga je UEFA više nego svjesna.

Također, AS najavljuje kako nema naznaka da će doći do proširenja Evropskog prvenstva s 24 na 32 ekipe, jer čelnici UEFA-e smatraju da to nema previše smisla.

Jedno od pitanja bit će i pitanje Rusije. Nakon što se nije ostvario transfer Rusije u Azijsku konfederaciju (AFC), te nakon što je Sportski arbitražni sud stao na stranu UEFA-e i FIFA-e u njihovoj odluci da Ruse izbaci iz svih svojih takmičenja, Ruski nogometni savez napravio je korak prema približavanju UEFA-i.

Navodi se kako je situacija komplikovana, ali da se pregovori nastavljaju. AS piše kako je ruski Kazan predviđen za domaćina sljedećeg UEFA-ina Superkupa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.