open-navfaktor-logo
search
Zakazan sastanak
UEFA danas odlučuje o evropskom fudbalu: Zmajevi krajem marta neće igrati baraž, tri moguća rješenja
Evropska fudbalska federacija (UEFA) održat će danas sastanak sa 55 predstavnika nacionalnih saveza kako bi riješila pitanje prekinute sezone zbog koronavirusa.
17.03.2020. u 09:08
get url
text

Izuzev najave sastanka, zvaničnih informacija iz UEFA-e nema.

- Nakon najnovijih događaja vezanih uz širenje virusa koronavirusa širom Evrope UEFA je pozvala predstavnike svojih 55 članica, zatim vijeća Evropskog udruženja klubova, evropskih liga i FIFProa na videokonferenciju.

Na njoj ćemo raspravljali o odgovoru evropskog fudbala na pandemiju virusa. Tom prilikom razgovarat ćemo o svim domaćim i evropskim klupskim takmičenjima, kao i o EURO 2020 - saopćeno je iz UEFA-e

Posljednjih dana u medijima širom Evrope čitali smo o mnogim prijedlozima, a iskristalisala su se tri glavna.

Prvi je da se sezona završi sa pozicijama koje klubovi zauzimaju u trenutku prekida nacionalnog prvenstva.

Drugi, da se sezona nastavi kad god se završi pandemija koronavirusa, čak da se to poklopilo i s početkom naredne sezone.

Treći, je da se ova sezona potpuno poništi, kao da se nije ni igrala.

Kada su u pitanju Liga prvaka i Evropska liga, predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin zastupa stav da bi nokaut-faza od četvrtfinala mogla da se igra na jednu utakmicu, ili na neutralnom terenu ili da se žrijebom odluči ko je domaćin. UEFA ima još jedan predlog, da se Liga prvaka od četvrtfinala održi u Istanbulu, a Evropska ligau Gdanjsku, gradovima domaćinima finala ovih takmičenja.

Kada je u pitanju Evropsko prvenstvo 2020, velika većina je za otkazivanje, ili bar pomjeranje (kraj ove ili za ljeto 2021. godine). Međutim, mali problem bi mogao biti što UEFA insistira na podjeli troškova, koji se kreću između 200 i 300 miliona eura. Osim učesnika EURO-a, troškove bi dijelilo i 12 reprezentacija koje će igrati baraž, među kojima i BiH.

A gotovo sigurno je da će baraž, koji je prvobitno zakazan za 26. i 31. mart, biti odložen, što znači da Zmajevi u ovom terminu neće igrati protiv Sjeverne Irske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.