open-navfaktor-logo
search
Oglasio se Čeferin
UEFA dala prednost zdravlju igrača i završetku domaćih takmičenja
UEFA je danas donijela zvaničnu odluku da se EURO umjesto 2020., igra 12 mjeseci kasnije, odnosno 2021. godine.
17.03.2020. u 15:44
get url
text

Iz krovne kuće evropskog fudbala su nakon videokonferencije sa svim članicama poručili da je zdravlje prioritet, a prolongiranje Evropskog prvenstva za 12 mjeseci će pomoći da se završe sva domaća prvenstva, koja su trenutno na čekanju zbog pandemije koronavirusa, čije žarište je sada upravo u Evropi.

Sva UEFA-ina takmičenja i utakmice suspendovani su do daljnjeg. Ono što je trenutno važno za Zmajeve, utakmice baraža predviđene za kraj marta, igrat će se u reprezentativnoj pauzi početkom juna, pod uvjetom da to situacija bude dozvoljavala.

Pored toga odgođena je i Copa America, koja se trebala igrati u terminu Evropskog prvenstva.

Aleksander Čeferin, prvi čovjek UEFA-e zahvalio je Alejandru Dominguezu i CONMEBOL-u na otkazivanju prvenstva Južne Amerike, čime će igrači biti manje opterećeni   ciljem da se sezona u Evropi privede kraju.

- Prolongiranje EURO-a mnogo će koštati UEFA-u, ali učinit ćemo sve da to ne utječe na finansiranje svih 55 država članica - rekao je Čeferin koji je dodao da ne može ni zamilisti da se fudbal igra pred praznim tribinama i pustim navijačkim zonama.

Iz UEFA je potvrđeno da je predložen novi termin održavanja Evropskog prvenstva 2021 (11. juni - 11. juli).

Odluke o datumima za ostala takmičenja pod kišobranom krovne kuće evropskog fudbala bit će donesene i objavljene u dogledno vrijeme.

I na zvaničnoj internet stranici Fudbalskog saveza BIH potvrđeno je da će se EURO igrati od 11. juna do 11. jula 2021. godine.

- Utakmice baraža igrale bi se u junskom terminu 2020. godine, ukoliko situacija sa koronavirusom to dozvoli. Reprezentacija Bosne i Hercegovine će se kroz susret baraža protiv selekcije Sjeverne Irske, pokušati izboriti za nastup na finalnom turniru EURO-a - saopćeno je iz FSBiH, uz dodatak:

- UEFA će oformiti i radnu grupu koja će predložiti ostale neophodne promjene u kalendaru UEFA-inih klupskih i reprezentativnih takmičenja uzimajući u obzir novonastale okolnosti. Želja UEFA-e i nacionalnih liga je da se, u zavisnosti od razvoja situacije s pandemijom koronavirusa, uspješno okončaju započete takmičarske sezone u svim zemljama. UEFA je ovim potezom pokazala veliku solidarnost prema klubovima i nacionalnim ligama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.