open-navfaktor-logo
search
Mogući scenario
UEFA će dva puta žrijebati grupe za EURO 2020?
Plasman na Evropsko prvenstvo 2020 osigurat će po dva prvoplasirana tima iz svake od deset kvalifikacionih grupa, dok će broj od 24 učesnika na EP-u kompletirati četiri reprezentacije kroz Ligu nacija
Merima Čustović
16.11.2018. u 16:11
get url
text

Žrijeb kvalifikacionih grupa za EURO 2020. godine zakazan je za 2. decembar u Dublinu ove godine. Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u žrijeb za kvalifikacije ulazi iz "drugog šešira", koji je osigurala domaćom pobjedom nad Sjevernom Irskom u pretposljednjoj utakmici grupe B3 Lige nacija.

Žrijebom u prijestolnici Irske bit će izvučeno pet grupa sa pet i pet grupa sa šest selekcija.

Zemlje koje će biti domaćini kontinentalnog šampionata 2020. godine (Njemačka, Azerbejdžan, Danska, Engleska, Mađarska, Italija, Holandija, Irska, Rumunija, Rusija, Škotska i Španija) neće automatski izboriti učešće, a još od ranije je poznato da pojedine selekcije neće moći biti izvučene u istoju grupi.

Iz političkih razloga u istoj kvalifikacionoj grupi neće moći igrati Španija i Gibraltar, Azerbejdžan i Armenija, Bosna i Hercegovina - Kosovo, Kosovo i Srbija, te Rusija i Ukrajina.

UEFA je označila još deset zemalja, od kojih više od dvije neće moći igrati u istoj kvalifikacionoj grupi. Razlog za to su teški vremenski uvjeti koji vladaju u Estoniji, Finskoj, Islandu, Latviji, Litvaniji, Norveškoj, Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji i na Farskim Otocima.

Odlukama UEFA i pravilnikom žrijeba "pogođeno" je ukupno 19 od 55 zemalja koje će se naći u kvalifikacijama za EURO 2020.

Plasman na Evropsko prvenstvo 2020 osigurat će po dva prvoplasirana tima iz svake od deset kvalifikacionih grupa, dok će broj od 24 učesnika na EP-u kompletirati četiri reprezentacije kroz Ligu nacija.

I tu nastaje "problem". Naime, žrijeb za play-off Lige nacija održat će se 22. novembra 2019. godine, utakmice će se odigrati tek između 26. i 31. marta 2020, što znači da će se sve to desiti nakon žrijeba grupa za EURO 2020. godine koji je zakazan za 1. decembar 2019. godine. Tako je moguće da će žrijeb biti obavljen, a da svi učesnici Evropskog prvenstva neće biti poznati.

Upravo zbog ovih "komplikacija", UEFA je 1. april 2020. godine označila kao termin u kojem bi bio obavljen dodatni žrijeb grupa za EURO, ukoliko bude potreban.

I kao da kompletan sistem nije dovoljno komplikovan, pa je čini se UEFA odlučila još sve malo "pojasniti".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.