open-navfaktor-logo
search
Skraćena lista
UEFA bira igrača godine: U igri ostali Messi, Ronaldo i Van Dijk
Trojica fudbalera dobili su najviše glasova od 80 trenera klubova, te 55 novinara iz svih zemalja članica UEFA-e
15.08.2019. u 15:09
get url
text

Evropska fudbalska federacija (UEFA) objavila je da su Lionel Messi, Cristiano Ronaldo i Virgil van Dijk nominovani za prestižnu nagradu igrač godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Trojica spomenutih fudbalera dobili su najviše glasova od 80 trenera klubova koji su učestvovali u grupnoj fazi prošlosezonskog izdanja Lige prvaka i Evropske lige, te 55 novinara iz svih zemalja članica UEFA-e.

Među deset kandidata za najboljeg fudbalera godine osim Messija, Ronalda i Van Dijka bili su: Alisson Becker, Sadio Mane, Mohamed Salah, Eden Hazard, Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong i Raheem Sterling.

Objavljene su i skraćene liste nominovanih za ostala priznanja. Tako su u igri za najboljeg golmana ostali: Alisson Becker, Hugo Lloris i Marc-Andre ter Stegen, za najboljeg defanzivca: Trent Alexander-Arnold, Matthijs de Ligt i Virgil van Dijk; za veznog igrača: Frenkie de Jong, Christian Eriksen i Jordan Henderson, za napadača: Sadio Mane, Lionel Messi i Cristiano Ronaldo. U konkurenciji za igračicu godine su: Lucy Bronze, Ada Hegerberg i Amandine Henry. Najbolji igrač Liga Evrope bit će: Olivier Giroud, Eden Hazard ili Luka Jović.

Pobjednici će biti proglašeni, zajedno sa najboljima po pozicijama u Ligi prvaka, tokom žrijebanja grupne faze najjačeg evropskog klupskog takmičenja 29. augusta u Monacu. Jedino će najbolji igrač Evropske lige biti proglašen dan kasnije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.