open-navfaktor-logo
search
Veliki napredak
Udvostručio se izvoz Bosne i Hercegovine u Sjedinjene Države
Izvoz iz Bosne i Hercegovine u Sjedinjene Američke Države više je nego udvostručen u deset mjeseci 2021, u odnosu na 2020. godinu.
02.12.2021. u 11:26
get url
text

Izvoz iz BiH u SAD u prvih deset mjeseci ove godine bio je oko 120 miliona maraka i u poređenju sa istim periodom prošle godine kada je BiH izvozila u SAD svega 52 miliona KM pokazuje o kakvom se napretku radi.  

- Sjedinjene države nisu na spisku vodećih trgovinskih partnera BiH ni kada je riječ o izvozu ni o uvozu. Međutim, za ovaj rast od 124 posto zaslužan je izvoz oružja i municije, koji čine više od polovine našeg izvoza u SAD. Oružja i municije ove godine smo izvezli u SAD u vrijednosti 67 miliona KM, plus 10 miliona izvoza eksploziva. Najveće tržište za ove proizvode iz BiH sada je upravo SAD, Egipat je na drugom mjestu sa 24 miliona, a na trećem Češka sa oko 18 miliona maraka - izjavio je za Faktor Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Egrlić najavljuje i još veći izvoz BiH u Sjedinjene Države.

- Očekujemo da SAD ukine carine na proizvode iz Bosne i Hercegovine na tri godine za 200 artikala. Takvu povlasticu već smo imali i to će se obnoviti, ali još ne znamo kada – dodao je Egrlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.