open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
Udvostručen broj hospitaliziranih u TK, nezadovoljni ugostitelji najavili proteste
Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona (TK) na jučerašnjoj sjednici donio je odluku o ograničavanju rada ugostiteljskih objekata zbog pogoršane epidemiološke situacije.
03.03.2021. u 14:11
get url
text

Ugostiteljski objekti prema toj odluci mogu raditi do 20 sati što je izazvalo revolt vlasnika i uposlenika u ovoj djelatnosti koji su za sutra u podne najavili mirne proteste ispred sjedišta Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli. 

Na današnjoj press-konferenciji članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK su istakli kako njihova posljednja odluka nije donesena ni protiv koga već samo s ciljem zaštite zdravlja građana. 

- Odluku smo donijeli nakon razmatranja trenutne epidemiološke situacije, vodeći se rezultatima testiranja, podacima o mutaciji virusa i epidemiološkom situacijom u regionu. Vođeni dosadašnjim iskustvom odlučili smo se na ograničavanje rada ugostiteljskih objekata s ciljem sprečavanja širenja virusa kao što smo to imali u novembru i decembru prošle godine. Ponovo imamo slučajeve zaraze u svim općinama i gradovima TK i ova odluka je striktno vezana za trenutnu epidemiološku situaciju - kaže dr. Maida Mulić, članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK iz Zavoda za javno zdravstvo TK. 

Generalni direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla prof. dr Vahid Jusufović smatra da je situacija dovoljno upozoravajuća i da je treći val koronavirusa neminovnost koja čeka stanovnike TK. 

- U poređenju s prošlim ponedjeljkom imamo udvostručen broj hospitaliziranih pacijenata. Prošli ponedjeljak ih je bilo 33, a trenutno imamo 61 hospitaliziranog pacijenta. U Respiratornom centru prošli ponedjeljak smo imali šest, a trenutno 13 pacijenata. Imamo 11 zaraženih uposlenika UKC-a Tuzla, a u protekloj godini njih 525 je bilo zaraženo koronavirusom i mnogi od njih, čak više od pola, nije se u potpunosti oporavilo. Ovo treba shvatiti ozbiljno i mi moramo spremno dočekati treći val koronavirusa - kaže prof. dr. Vahid Jusufović. 

Načelnik Klinike za infektivne bolesti prof. dr Sead Ahmetagić smatra kako se ovakvim odlukama čini sve da ne dođe do sloma zdravstvenog sistema. 

- Epidemiološki pokazatelj je veoma važan, a mi opet imamo zarazu u svim općinama i gradovima u TK. Taj podatak je upozoravajući znak - smatra prof. dr Sead Ahmetagić. 

Uprkos navedenom ugostitelji i radnici u ugostiteljstvu su za sutra najavili mirne proteste ispred sjedišta Vlade TK u Tuzli. 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.