open-navfaktor-logo
search
Pisali Kajganiću
Udruženje žrtava: Ponovo staviti u proceduru 30 odbačenih prijava za negiranje genocida
Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" danas je upućen dopis Milanku Kajganiću, glavnom tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine povodom odbacivanja 30 prijava za negiranje genocida.
24.02.2023. u 15:30
get url
text

- S nevjericom smo pročitali Vaš komentar o odbacivanju 30 prijava za negiranje genocida koje su podnijeli pojedinci i nevladine organizacije Tužilaštvu kojim Vi rukovodite. Sugerisali ste Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH da se, zbog problema nedostatka sudske prakse u ovoj oblasti, centrima za edukaciju sudija i tužilaca u BiH omogući da u 2023. angažuju međunarodne eksperte kako bi radili na njihovoj edukciji - navode iz udruženja.

Naglasili su da ukoliko tužioci Tužilaštva BiH nisu educirani u ovoj oblasti, odnosno ne znaju međunarodno pravo i sudsku praksu, u ovoj oblasti negiranja genocida, holokausta i drugih zločina protiv čovječnosti utvrđenim sudskim presudama, postavlja se pitanje legitimiteta i legaliteta tužilačkih odluka Tužilaštva BiH o odbacivanju 30 prijava o negiranju genocida.

- Znali ste da tužioci nemaju profesionalno znanje i praksu u ovoj oblasti i usudili ste se da odbacite zajedno sa Vašim tužiocima 30 prijava, a da prethodno niste zatražili pomoć međunarodne zajednice koja je sprovela i sprovodi reformu pravosuđa u BiH i koja obilno finansira upravo i Tužilaštvo BiH, posebno iz evropskih fondova - navodi se u dopisu.

VEZANI TEKST - Kajganić: Za negiranje genocida nije podignuta nijedna optužnica, teško je dokazati postojanje krivičnog djela

Istakli su da traže od Tužilaštva BiH, ali i od svih drugih domaćih i međunarodnih institucija, da se svih 30 odbačenih prijava ponovo stavi u proceduru odlučivanja u Tužilaštvu, te najavili da će za to pokrenuti proceduru do Ustavnog suda BiH.

- Pozvat ćemo sve prijavitelje, da u ovom trenutku, svoje odbačene prijave podnesu Federalnim nadležnim organima shodno članu 163, a u vezi sa članom 13. Krivičnog Zakona Federacije BiH i da svi prijavitelji u zakonskoj proceduri ospore sve odluke Tužilaštva BiH zbog navedene Vaše izjave o nekompetentnosti i needuciranosti vaših i naših tužilaca koji su donijeli navedene sporne odluke - navodi se u dopisu.

Dodali su da ne žele da vjeruju da je javno obraćanje Kajganića o odbacivanju 30 prijava tempirano u vremenu kada je Milorad Dodik, predsjednik RS-a, jasno i glasno negirao presude MKSJ u pogledu opsade Sarajeva i presude MKSJ i Suda pravde u Den Hagu o počinjenom genocidu u Srebrenici.

- Ne želimo da vjerujemo da ste javnim priznanjem da ne posjedujete adekvatno znanje o procesuiranju zločina negiranja odbacivanjem 30 prijava automatski zaustavili istrage protiv Milorada Dodika u vezi sa posljednjim negiranjem zločina u Sarajevu i Srebrenici. Isto tako ne želimo da vjerujemo da ste javnim objavljivanjem odbacivanja 30 prijava željeli uticati na sve buduće podnosioce prijava da odustanu od prijava i da ih obeshrabrite nagovještavajući da će prijave biti odbačene jer Vi i Vaši tužioci niste educirani i da ste zbog needuciranosti odbacili 30 prijava - navode iz udruženja.

Dodali su da ne žele da vjeruju da je svjesno propustio zatražiti pomoć od međunarodne zajednice, EU-a i MICT-a kako bi nakon skoro dvije godine bilo odbijeno 30 prijava i izjavo kako nisu educirani i "tako i formalno pravno i faktički tzv. Inckov zakon stavili 'van snage' i obeshrabrio žrtve".

- Ne želimo da vjerujemo da i Anex B Revidirane strategije koji je Vaša zakonska obaveza, a odnosi se na predmete A kategorije dostavljenih od MKSJ nisu prioritet zbog političkih i drugih razloga koji se već duže vrijeme javno iznose u javnosti. S tim u vezi, nećemo odustati od saradnje sa Tužilaštvom BiH i sa Vama, jer su istina i pravda na našoj strani - strani žrtava - istaknuto je u dopisu.

Dodaje se da će nastaviti pravnu bitku da svi ratni zločinci budu privedeni pravdi i da one koji negiraraju zločin i one koji štite zločince i negatore zločina stigne zaslužena kazna.

- Između zločinaca i negatora zločina nema razlike. I jedni i drugi su zločinci. Kao i do sada stojimo Vam na raspolaganju za pomoć i asistenciju ukoliko smatrate da vam treba. Latinska poslovica kaže da neki zločinci mogu biti i ostati nekažnjeni, ali nikada ne smiju biti mirni i spokojni - navode iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Dodaju da će istrajati u borbi da zločinci budi procesuirani i da niko ne bude spokojan i miran zbog onog sto je uradio ili radi da zločince zaštiti od progona i negiranja zločina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.