open-navfaktor-logo
search
"Zastrašujuće"
Udruženje tužilaca RS-a: Dodik je direktno ugrozio istragu ubistva Radenka Bašića
Najoštrije osuđujemo neargumentovane i neprimjerene napade Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH na tužioce Republičkog javnog tužilaštva, Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru, te tužioce u RS izrečene u medijima, a vezano za istragu teškog ubistva Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor, saopćili su iz Udruženja tužilaca Republike Srpske.  
27.03.2022. u 16:07
get url
text

U saopćenju se naglašava da se već duži niz godina u javnosti iznose neistinite, teške i neargumentovane optužbe na rad tužilaca u Republici Srpskoj, čime se svjesno percepcija javnosti i medija usmjerava ka negativnom odnosu prema tužilaštvima i tužiocima u Republici Srpskoj.

 - Još više zabrinjava kada takvi napadi dolaze od strane najviših nosilaca javnih funkcija, jer napadi na nosioce pravosudnih funkcija nose sa sobom izuzetno ozbiljnu poruku, ne samo za tužioce, nego i za sve građane RS. Posebno je zabrinjavajuće da su izjave zvaničnika, koje za cilj imaju utjecaj na rad i odlučivanje tužilaštva, postale uobičajena pojava, a da nosioci političke moći očigledno imaju uvjerenje da raspolažu životima i karijerama javnih tužilaca. Zastrašujuće zvuči kada član Predsjedništva BiH, koji ni formalno, a ni suštinski nema nikakva ovlašćenja u pogledu rada tužilaštava u RS svjesno kriminalizuje tužioce, bez bilo kakvog argumenta i pri tom se otvoreno miješa u istragu i analizira navodne dokaze koje je, a kako je sam izjavio, dobio iz određenih struktura MUP-a Republike Srpske. Postavlja se pitanje ko je i na koji način, a posebno sa kojim ciljem nosiocu političke funkcije dao i daje detalje iz istrage ovako teškog krivičnog djela da bi isti te detalje iznosio u javnosti i na taj način direktno ugrozio samu istragu i bezbjednost tužilaca, svih zaposlenih u tužilaštvima, kao i članova njihovih porodica

Smatramo da je javna kritika rada javnih tužilaštva neophodna i korisna, ali da kritika rada ne smije da se zasniva na pojednostavljenim i populističkim argumentima.

VEZANI TEKST - Zašto se Dodik petlja u istragu i zašto MUP RS-a nije zaštitio Bašića ako je imao dojavu od OSA-e?
 

Ne prihvatamo neargumentovane optužbe da tužioci vrše opstrukcije u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih djela, a svako ko ima saznanja o nezakonitom radu tužilaca ima mogućnost da to prijavi nadležnim organima, a ne da se takve stvari koriste u dnevno političke svrhe. Upravo je zajednički rad tužilaca Republičkog javnog tužilaštva, Okružnog javnog tužilaštva Prijedor i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS doveo do otkrivanja izvršilaca i prikupljanja dokaza teškog krivičnog djela ubistva Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor - stoji u saopćenju.

Dodik je ranije referirajući se na ubistvo Radenka Bašića i istragu samog ubistva, rekao da bi tužioci iz RS-a "trebali iz moralnih razloga podnijeti ostavke".

- Ukoliko se ne povuku sami, razmislićemo dobro da li nam trebaju takvi tužioci. I znam, opet će neko reći da se miješam u posao koji nije moj, ali isto tako znam da ove ubice nisu uhapšene da bi se i te kako našao neko ko bi meni postavio pitanje kako još nisu pronađeni - rekao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.