open-navfaktor-logo
search
Odgovor čelniku HDZ-a
Udruženje prognanih Hrvata Banje Luke o Čoviću: Stali ste na stranu agresora na BiH
Udruženje Nazaret, prognanih Hrvata Banje Luke i banjolučkog područja, oglasila se povodom govora koji je u Narodnoj skupštini Republike Srpske održao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.
03.02.2022. u 11:07
get url
text

- Izjava Dragana Čovića, navodno, predstavnika Hrvata iz Bosne i Hercegovine, koju je dao u NSRS u Banjoj Luci je zabrinjavajuća i nedopustiva. Treba odmah na početku reći da nas Hrvate iz entiteta RS ne zastupa niko od političkih predstavnika. Postoje tamo "hrvatski predstavnici" ali za interese i probleme koje imaju Hrvati u RS oni nisu učinili apsolutno ništa. Zadovoljili su formu koja traži da sva tri naroda imaju predstavnike u vlasti RS i tu prestaje njihov angažman.

Dragana Čovića ne zanimaju ubijeni i masakrirani Hrvati u entitetu RS, minirane i srušene crkve, kuće, silovane žene i maltretirani Hrvati, logori za ubijanje i mučenje. Ne zanimaju ga godine straha i terora nad nedužnim hrvatskim narodom - naveli su, prenosi Narod.hr.

Zatim su podsjetili kako su samo u Banjolučkoj biskupiji ubijene 1054 osobe od toga 614 civila od kojih su 144 žene uz napomenu da u najvećem dijelu nije bilo ratnih sukoba i većina je ubijena na kućnom pragu samo zato što su bili Hrvati.

- Jedno od najvećih stratišta Hrvata u BiH je selo Briševo kod Ljubije u kojemu je u jednom danu masakrirano 67 Hrvata a o čijem stradanju se malo ili ništa zna.
Da se razumijemo Dragan Čović nije ovdje bitan koliko je bitno to što se on predstavlja kao da je predstavnik svih Hrvata u BiH.

Hrvati u RS nisu ga nikada izabrali a on se tako i ponaša jer nije učinio ništa za Hrvate u RS. Njegova izjava koja RS predstavlja kao normalni entitet, uvreda je za zdrav razum i so na ranu svim prognanim i obespravljenim Hrvatima iz RS - kazali su.

Dodaju da kada se u Hrvatskoj govori o Hrvatima u BiH misli se samo na Federaciju, te oni koji su tamo živjeli i koji bi i sada tamo živjeli da nije bilo ovakve politike, su zaboravljeni i otpisani.

- Treba zbog istine reći da je međunarodna zajednica prihvatila tu prljavu igru i dopustila genocid sa srpske strane, te etničko čišćenje i još ih nagradila entitetom RS, pogazivši tako sve deklaracije o ljudskim pravima i slobodama.

VEZANI TEKST - Čović: Nismo u koaliciji sa SDA, u Neumu smo prepoznali igru Bošnjaka o građanskoj državi

Vi ste, Dragane Čoviću, stali na stranu agresora na BiH i time ste izgubili svaki kredibilitet da predstavljate bilo koga u BiH. Politika koja surađuje s agresorom i razbijačem BiH bit će katastrofa i za BiH ali i za RH.

Pristali ste na to da vam Milorad Dodik govori kako u RS nema problema s Hrvatima. Naravno da nema kada su pobijeni ili protjerani a ono malo što ih je ostalo jedva slobodno diše. Vi na to licemjerje i izrugivanje pristajete i takvu osobu imate kao glavnog sugovornika o novom ustroju BiH.

Ista velikosrpska politika koja je protjerala nas Hrvate iz Bosne nije prestala, samo se prilagodila novim okolnostima. Dok sve i svakoga optužuju, svoje zločine kriju i umanjuju opravdavajući ih tobožnjom ugroženosti srpskog naroda.

Koliko je to apsurdna i neodrživa teza govori i to da su oni najveći narod na ovom prostoru i da su u zadnjih stotinu godina držali sve bitne poluge vlasti u bivšoj propaloj državi. Vojska, policija i ostale strukture države služili su uglavnom interesima srpskog naroda i njihovoj ekspanziji na prostore gdje nikada ranije nisu živjeli, koje sada nazivaju "vekovnim srpskim zemljama" - navodi Udruženje Nazaret.

Oni ističu kako je vrijeme je da hrvatski političari u BiH počnu brinuti o zaštiti Hrvata u cijeloj BiH, a ne samo o pola zemlje i da se stvori takva političkoj opciji koja želi sretnu i funkcionalnu BiH. Dodaju da se konstitutivnost naroda mora osigurati u cijeloj BiH, da građanska država koju zagovaraju SDA i bošnjačke stranke nije opcija u BiH.

VEZANI TEKST - Veleizdaja: Dragan Čović je danas održao monstruozan govor u Banjoj Luci 


- Jedna od opcija je prijedlog Biskupske konferencije BiH iz 2005. da se BiH treba podijeliti u četiri regije. Tim preustrojem bi BiH mogla postati funkcionalna zemlja ravnopravnih građana koji bi ujedno mogli ostvarivati i sva svoje prava u pogledu nacionalne pripadnosti.

Zato je ovo skandalozna izjava Dragana Čovića prilika da se okrene nova stranica hrvatske politike u BiH i da se dogovorom, svih zainteresiranih strana, stvori demokratska i prosperitetna zemlja za sve koji u njoj žive - stoji u saopćenju koje potpisuje Vinko Laštro, predsjednik Udruženja Nazaret, prognanih Hrvata Banje Luke i banjolučkog područja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.