open-navfaktor-logo
search
Tvrde da nisu pregovarali
Udruženje poslodavaca: Zvanično nismo tražili smanjenje penzija, slažemo se s Novalićem
Nakon što je Faktor objavio informaciju da je Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine u pregovorima sa Vladom FBiH zatražio subvencioniranje neto plaća uposlenika i to na teret socijalnih fondova, iz tog su Udruženja na našu adresu dostavili reagiranje.
07.04.2020. u 19:07
get url
text

Da je reduciranje izdvajanja za penzije, invalidnine i boračke naknade bilo tema razgovora, potvrdio je praktično i federalni premijer Fadil Novalić, koji je za Federalnu novinsku agenciju (FENA) kazao da je takva mogućnost neprihvatljiva.

- S obzirom na to da se u nekim krugovima pojavljuju razne ideje, želim da budem prilično jasan po ovom pitanju. Nedopustivo je da iko traži smanjenje penzija i invalidnina kako bi se uštedio novac i preusmjerio drugdje - kazao je, između ostalog, premijer.

 

VEZANI TEKST - Novalić: Niko ne može očekivati podršku preko leđa penzionera

Udruženje poslodavaca FBiH navodi da "niko iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH nije tražio smanjenje penzija i drugih socijalnih davanja kako bi se njima pomoglo".

- Naprotiv, na svim zvaničnim sastancima i u zvaničnim dokumentima koji su dostavljeni Vladi FBiH i javnosti insistirano je da se zaštiti zdravstvena i socijalna sigurnost građana FBiH - stoji u njihovom saopćenju.

Javnost je o zahtjevima i prijedlogu hitnih mjera UPFBiH prema Vladi FBiH obaviještena 29. marta 2020. godine, dodaju.

- U predloženim hitnim mjerama UPFBiH od Vlade FBiH, podsjećamo, traži "hitno usvajanje rebalansa budžeta na nivou FBiH, kantona, općina i gradova i sav prihod, osim neophodnog za funkcioniranje sistema, preusmjeriti na sprečavanje širenja zaraze, socijalnu i zdravstvenu sigurnost građana, te očuvanje ekonomije". Istovjetan zahtjev je dostavljen Vladi FBiH i u više navrata ponovljen na zvaničnim sastancima sa predstavnicima Vlade FBiH i u komunikaciji sa medijima.

 

VEZANI TEKST - Poslodavci u FBiH tražili da se smanje penzije kako bi se njima pomoglo

Kao drugo nikakvih pregovora između Vlade FBiH i UPFBiH nije bilo, pa se od njih nije moglo ni odustati. Djelovanje UPFBiH je bilo uvijek u okviru institucija i krajnje transparantno. Sigurni smo da će tako biti i u buduće.

Kao treće, UPFBiH nikada nije tražilo da se "njima pomogne". Svi naši prijedlozi bili su u cilju održanja maksimalne moguće zapsolenosti i sprečavanja otpuštanja radnika i podrazumjevala su što ravnomjernije snošenje tereta krize.

Napominjemo da se u UPFBiH u cijelosti slažemo sa premijerom Novalićem da penzioneri, borci i ostale socijalne kategorije ne smiju snositi teret krize. Međutim, između ponuđene 244 KM, na ime doprinosa, sa jedne strane i smanjenja penzija i socijalnih naknada, sa druge strane, ogroman je prostor u kojem se trebaju naći najbolja rješenja. Kultura dijaloga na bazi argumenata je ono za šta se zalažemo - navode iz Udruženja poslodavaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.