open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Udruženje poslodavaca: Neka Dunović dokaže koji poslodavci umjesto isplate plaća oročavaju novac
U Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine su neprijatno iznenađeni i zaprepašteni tvrdnjom Milana Dunovića, potpredsjednika Federacije BiH, u kojoj navodi da zakonska odredba o smanjenju kamatne stope "motiviše poslodavce da radnike ne plaćaju, a novac oroče na banci po kamatnoj stopi dva-tri posto, čekaju da ih radnik tuži i još zarade"
13.11.2018. u 16:22
get url
text

- Takve izjave smatramo neutemeljenim, jer malo je privatnih kompanija u realnom sektoru koje ne isplaćuju plaće svojim uposlenicima, čak i nekoliko mjeseci. Da su poslodavci namjeravali "iskoristiti priliku" i neisplaćivati plaće radnicima, oročavajući taj novac na bankama, uradili bi to dok je bila na snazi izmjena i dopuna Zakona o kamatnim stopama FBiH. U Udruženju poslodavaca FBiH ne znamo za takav primjer, a ukoliko potpredsjednik Dunović zna, želimo da nam dostavi dokaze o takvom postupanju pojedinih poslodavaca, ukoliko takvi uopće postoje - kažu u Udruženju poslodavaca FBiH.

Iz UPFBiH podsjećaju da su društveno odgovorno i socijalno osjetljivo udruženje koje svoje djelovanjem ne želi umanjiti, a pogotovo ne kršiti prava uposlenika. O tome svjedoči i kontinuiran rad na usaglašavanju i potpisivanju kolektivnih granskih ugovora sa predstavnicima sindikata, kojima se dodatno preciziraju prava i obaveze uposlenika i poslodavaca.

- Ukoliko potpredsjednik Dunović zaista želi zaštititi prava radnika, onda bi trebao pokrenuti inicijativu za izmjenu članova 117a i 138. Zakona o izvršnom postupku FBiH kao i postupak za ocjenu ustavnosti navedenih članova, kojima se izričito zabranjuje izvršenje sudskih presuda na pokretnim stvarima ustanova te izvršenje na teret sredstava budžeta FBiH, kantona, gradova i općina ukoliko sredstva za te namjene nisu predviđena budžetom. Dakle, uzalud pravosnažne presude radnicima ukoliko bilo koji od nivoa vlasti ne uvrsti tu stavku u budžet za tu godinu.  Tim zakonskim odredbama štite se budžeti u FBiH, a ne prava radnika - ističu u Udruženju poslodavaca FBiH.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.