open-navfaktor-logo
search
Protiv autolitija u Sarajevu
Udruženje Pljevljaka i prijatelja Pljevalja u BiH: Kada se mlijeko ohladi mogu ga piti i hajvan i insan
Udruženje Pljevljaka i prijatelja Pljevalja u Bosni i Hercegovini ograđuju se od danas održane autokolone "Braćo, nijeste sami", a koju su u znak podrške bošnjačkoj zajednici u Crnoj Gori organizovali Bošnjački pokret i Narodni front.
04.09.2020. u 17:51
get url
text

- Mi smo protiv autolitija u Sarajevu. Naše udruženje smatra da niko iz Bosne i Hercegovine, od vrha države do predsjedništva i do udruženja ne bi smio da manipuliše građanima Pljevalja i Bošnjacima u Crnoj Gori. Također, mora se znati da u Crnoj Gori žive ljudi islamske vjeroispovijesti koji se zvanično deklarišu kao muslimani ili crnogorski muslimani. To njima zakon dozvoljava. Svima koji su ugroženi treba poslati podršku i pomoći, ali izdvajati samo Pljevljake i etiketirati, sa porukama koje imaju ratno huškački prizvuk, nije nimalo dobro – kaže na početku razgovora za Faktor Mehmed Bajraktarević, profesor muzike i dirigent koji je član glavnog odbora Udruženja Pljevljaka i prijatelja Pljevalja u Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - Aktivisti kolone "Braćo, nijeste sami": Nacionalizam, propagiranje četništva..., mnogi Bošnjaci su već iselili

On ističe da ga sve podsjeća na "hajdekačke" brigade prije ratnih dešavanja 90-tih godina.

- Tu se daju izjave "Eto nas", "Tu smo uz vas", "Mi ćemo da vas branimo", kao što je bilo prije rata, a onda su mnogi prvim avionom pobjegli u Tursku ili Njemačku i ostavili sirotinju da se bije. Sad je najlakše uzburkavati strasti u Crnoj Gori. Tamo su glave naših najbližih i one su ugrožene. Vrelo mlijeko će opržiti i hajvana i insana. Kada se mlijeko ohladi, mogu ga piti i hajvan i insan. Sada treba potpuno smirivati strasti i relaksirati odnose. Pljevlja su danas tačka iz koje će početi rat u regionu ili će nastati mir. To treba svako da zna. Ne trebamo da se miješamo u unutrašnje stvari Republike Crne Gore, kao što ne damo da se i oni miješaju nama. Stalno trubimo o tome. Pametna, mirna i hladna glava će srediti situaciju. Naše udruženje je u stalnom kontaktu i sa državnim i vjerskim strukturama, ali i opozicionim političkim partijama koje su sada odnijele pobjedu - kaže Bajraktarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.