open-navfaktor-logo
search
Javna osuda
Udruženje novinara RS-a pozvalo novinarku da se izvini SNSD-ovom zastupniku
Zatražili su istovremeno od novinarskih udruženja i redakcija da javno učine isto te da se ograde od, kako su kazali, ovakvog govora mržnje
20.09.2019. u 15:25
get url
text
Srđan Mazalica

Udruženje novinara RS-a je osudilo govor mržnje. Međutim, nisu osudili neku od uvreda koju s vremena na vrijeme predstavnicima medija upućuje predsjednik SNSD-a Milorad Dodik već su "najoštrije osudili pogrdne riječi" koje je novinarka Oslobođenja Gordana Katana navodno uputila SNSD-ovom zastupniku u Narodnoj skupštini RS-a Srđanu Mazalici.

Zatražili su istovremeno od novinarskih udruženja i redakcija da javno učine isto te da se ograde od, kako su kazali, ovakvog govora mržnje.

- Pozivanje na "zabranu razmnožavanja" bilo kome, jeste retorika iz mračne prošlosti, koja je davno pobijeđena u antifašističkoj borbi tokom Drugog svjetskog rata - saopćilo je Udruženje novinara RS-a.

Ocjenjuju da je nedopustivo da se u 21. vijeku na takav način obraća neistomišljenicima u javnom prostoru, a naročito jer to čini "neko koga se proglašava borcem za slobodu govora i aktivistom za ljudska prava".

- Ovom prilikom gospođu Katanu pozivamo da se javno izvini zastupniku Mazalici i cjelokupnoj javnosti, a one koji ne osude ovakvo ponašanje, te nastave sa selektivnim pristupom, osuđujući napade u javnosti prema tome ko je napadač, obavještavamo da više nikada ne mogu istupati kao savjest zajednice, a pogotovo u ime novinara – navodi se u saopćenju.

Pojašnjenja radi, Katana je navodno na svom privatnom Facebook profilu napisala objavu koja se može okarakterisati kao govor mržnje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.