open-navfaktor-logo
search
Dvostruki aršini
Udruženje novinara i medijskih radnika "Nino Ćatić" osuđuje partikularnu zaštitu medijskih sloboda
Udruženje novinara i medijskih radnika "Nino Ćatić" osuđuje, kako su naveli, antidemokratski pokušaj davanja više prava i sloboda određenim medijima u odnosu na druge medije.
12.08.2022. u 16:32
get url
text

- Primjećujemo da se ta podjela, kao u doba jednoumlja i diktature, želi uvesti na osnovu specifičnosti profila i orijentacije medija. Ilustrativan je svježi primjer portala Prometej.ba koji je, uz urednike tog medija, označen kao žrtva objava magazina Stav u kojima su korištene teške etikete – navodi se u saopćenju UNIMR "Nino Ćatić".

Dodaje se kako je činjenica da je na platformama Prometeja upotrebljavan nimalo blaži, a često i mnogo teži rječnik.

- Brojna su nipodaštavanja i vrijeđanja koja se odašilju sa adresa Prometeja. "Maloumni nacionalistički tekstići" jedan je od opisa Prometeja za Stav - navodi se u saopćenju.

Napominje se da Prometej "ne možemo tretirati kao žrtvu verbalnog nasilja, jer su aktivni generatori mržnje i uvreda prema Stavu".

- Ako i oni barataju teškim verbalnim oblicima, jednako tako moraju biti spremni na sličan ili isti tretman, posebno od onih koji su u fokusu njihove takve retorike. UNIMR "Nino Ćatić" osuđuje prijetnje, ali kao pojavu, bez obzira kome da su upućene i bez obzira od koga dolaze - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.