open-navfaktor-logo
search
Solidarnost
Udruženje novinara i medijskih radnika Nino Ćatić osuđuje napad na Faktor
Udruženje novinara i medijskih radnika Nino Ćatić najoštrije osuđuje verbalne prijetnje i nedozvoljeni upad u prostorije u kojima je sjedište portala Faktor.
14.04.2020. u 20:45
get url
text

- Eventualno nezadovoljstvo radom i izvještavanjem bilo kojeg medija, moguće je izraziti na utvrđene i dozvoljene načine; demantiranjem objava, upućivanjem žalbi, pokretanjem sudskih procesa i slično, a nikako ugrožavanjem prava obavljanja medijskih poslova i grubim napadom na novinarske slobode. Do ovakvih situacija, nerijetko, dolazi i zbog laičke interpretacije rada medija i medijskih sadržaja. Kada uz to nenadležni sebi neutemeljeno daju pravo na dijeljenje pravde, rezultat je ugrožavanje sloboda novinara i medijskih radnika, njihov linč i slično.

VEZANI TEKST - Upad u prostorije Faktora: Prijetnje zbog teksta o paljevini automobila i pucnjavi na Vracama

Kao i za prethodne slične napade, vjerujemo da će i za ovaj doći osude sa brojnih adresa koje su pozvane da prepoznaju novinarstvo kao jedan od stubova demokratskog društva.

Pozivamo nadležne institucije da ispitaju slučaj pritiska i napada na kolege novinare i medijske radnike i da odgovorne sankcionišu. Kolegama sa portala Faktor upućujemo punu podršku sa porukom da ih ovakvi, ali i druge vrste napada na slobodu medijskog djelovanja, ne trebaju uplašiti i obeshrabriti- stoji u saopćenju Udruženje novinara i medijskih radnika Nino Ćatić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.