- Svjedoci su naišli na stravičnu situaciju gdje se psi zbog nenormalnih uvjeta u kojem borave međusobno napadaju i jedu jedni druge jer su izgladnjivani i zanemareni od cijelog lanca odgovornih nadležnih osoba i institucija: azila, Općine Tešanj, inspekcije... - navode iz Udruženja. 

VEZANI TEKST - Lugonjić o hororu u azilu u Tešnju: Vidjeli smo mrtve pse u boksovima, jedan izgladnjeli je jeo leš drugog

Dodaju kako je ovaj problem primijećen i ranije. 

- Ali je tada bila dostupna samo slika izvana, tj. sa druge strane zaštitne ograde, međutim u protekloj sedmici nakon snimaka i fotografija svjedoci su nakon ulaska u sam Azil za pse Tešanj zatekli stravične scene zlostavljanih i zanemarenih životnija, nezamislivih razmjera i užasa - navode iz Udruženja.

Dodaju kako se za sada ništa nije poduzimalo uprkos prijavama i molbama.

- Inspekcijski nadzori su zakazali, a pojedinci i volonteri su bili nemoćni da riješe problem. Potrebno je hitno pokretanje postupka i pozivanje na odgovornost nadležnih institucija i osoba. Da li ovaj azil ima dozvolu za rad? Da li se finansira sredstvima poreznih obveznika? Ko je sve ovo dopustio?

Ovakvo nepoštivanje građana, institucija Bosne i Hercegovine i svih njenih nivoa i nadležnosti je sramotno i nedopustivo. Sistem ne funkcioniše i da bi se našlo rješenje, potrebno je udruženim snagama djelovati u pravcu rješenja - poručuju i dodaju:

- Želimo skrenuti pažnju da ovo nije jedinstven slučaj zanemarivanja i zlostavljanja pasa u azilima širom Bosne i Hercegovine, već je opća slika stanja u javnim azilima. Slučaj u Azilu za pse Tešanj je samo jedna od mnogih kritična situacija koje pokazuju strahote i kulminaciju nemara nadležnih institucija.

Mnogi javni azili izgledaju slično, prikaz su užasavajućeg stanja nemara prema psima ali se za njih nažalost nije još čulo. Mnoge uprave azila ne poštuju potrebne zakone, volonterima se zabranjuje pristup azilima, inspekcije površno pristupaju problemu ili njihova rješenja ne bivaju sprovedena. Građani čijim se novcem finansira rad javnih azila nisu upoznati sa ovim problemom.