open-navfaktor-logo
search
Sjećanje
Udruženje logoraša Bihać podsjetilo na stradanja u Ripču i Račiću
Politički predstavnici Unsko-sanskog kantona i grada Bihaća istakli su važnost obilježavanja ovih datuma i čuvanja sjećanja na stradale sugrađane
09.05.2019. u 13:36
get url
text

Udruženje logoraša grada Bihaća je sjećanjem na stradale u logorima u prigradskim naseljima Ripču i Račiću 1992. godine podsjetilo na najteži ratni period, te odavanjem poštovanja žrtvama obilježilo Dan logoraša.

- S obzirom na to da sam prošao torturu u pet logora, moja je obaveza da se sjećam i podsjećam druge na žrtvu nevinih ljudi. Kroz logore u Ripču i Račiću prošlo je više od 200 mještana Ljutočke doline, a nažalost većina ih je završila u masovnim grobnicama Bezdan i Tihotina - rekao je Hilmo Kozlica iz Udruženja logoraša grada Bihaća.

Politički predstavnici Unsko-sanskog kantona i grada Bihaća istakli su važnost obilježavanja ovih datuma i čuvanja sjećanja na stradale sugrađane.

- To su za sve nas bili najteži momenti, jer su ljudi zatvarani, mučeni i ubijani, samo zato što su se drugačije zvali i bili druge vjeroispovjesti. Naše je da to nikada ne zaboravimo, ne samo zbog njih, nego i zbog budućih generacija kako se ovo nikada nikome ne bi ponovilo - naglasio je ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida USK Ermin Zulić.

Prije tri godine na lokaciji nekadašnjeg logora u Ripču, u kojem je ubijeno više od 80 Bošnjaka i Hrvata, podignuto je jedinstveno spomen obilježje stradalim logorašima s područja Bihaća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.