open-navfaktor-logo
search
Ponovo na meti
Udruženje iz RS-a stalo u zaštitu novinara: Ranije ga pretukli, a sada ga napao i Dodik
Udruženje novinara Republike Srpske osuđuje današnje lično obraćanje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika novinaru BNTV Vladimiru Kovačeviću. 
14.02.2020. u 22:25
get url
text
Vladimir Kovačević
Vladimir Kovačević

Udruženje izražava zabrinutost zbog takvog postupka i još jednom vršioce javnih funkcija podsjeća da posao novinara jeste da traži odgovore na pitanja za koje smatra da su u interesu javnosti.

Podsjećamo, Dodik je Kovačevića i BNTV nazvao izdajnicima, jer su ga pitali da li je blokada o kojoj se posljednih dana govori ozbiljna i da li će ostati dosljedan u svojim odlukama.

Vladimir Kovačević je novinar koji je 26. augusta prošle godine napadnut i pretučen ispred zgrade u kojoj stanuje u Banjoj Luci. Napadači su bili Marko Čolić i Nedeljko Dukić. Oni su ga tukli palicama i nanijeli mu teške tjelesne povrede, a što je okvalifikovano kao pokušaj ubistva.

Iz Udruženja novinara RS-a naglašavaju da postoji mogućnost da se nekome od osoba koje obavljaju javne funkcije postavi pitanje na koje nema odgovor, ali ne postoji opravdanje da se na takvo pitanje odgovara vrijeđanjem i iznošenjem kvalifikacija na račun novinara.

- Shodno tome, vršioci javnih funkcija nemaju pravo da novinare na bilo koji način kvalifikuju i da se prema njima odnose na način koji odstupa od normi pristojnosti, uljudnog odnosa - naveli su.

Nakon ovog verbalnog napada oglasila se i BNTV.

- Umjesto da uzme u zaštitu novinara i traži od nadležnih da pronađu nalogodavce koji su pokušali da ubiju Vladimira Kovačevića, Milorad Dodik je danas osuo verbalnu "paljbu" na Kovačevića, koji je samo radio svoj posao - saopćili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.