open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Udruženje generala BiH: Zašto mediji u FBiH ignorišu sudske procese pripadnicima Armije i MUP-a RBiH
Udruženje generala BiH oglasilo se povodom "ignorantskog odnosa medija prema sudskim procesima pripadnicima Armije i MUP RBiH", upitavši "Gdje nestade: Ko, Šta, Gdje, Kada i Kako?".
28.09.2020. u 14:53
get url
text

Njihovo saopćenje ovim povodom prenosimo u cijelosti:

U našem društvu, bez obzira šta to značilo, uvijek ima i nikada neće nestati dilema i pitanja "Zašto"... Već dugi niz godina, oni koje to interesuje postavljaju sebi pitanje "Zašto".

Naime počevši, prije više godina, odlascima naših komandanata i generala na suđenja u Hag naša javnost i mediji su se ponašali jako nespremno i izgubljeno. Možda možemo reći, i ne vjerujući i ne shvatajući da se nama to može desiti. Ali, eto desilo se. Obično smo svoj patriotizam i vjerovanje u njihovu nevinost izražavali tiho i pazeći "da nas neko ne čuje". Svoj stav smo glasno iskazivali tek kada su dolazili na aerodrom i kada su imali tapiju od Suda u Hagu o svojoj nevinosti, a mediji (sada je to moderno reći sa sjedištem u Federaciji) su snimali dočeke i otimali se za intervju sa njima. Tzv. "bardovi novinarstva", oni koji su gradili svoja imena u periodu odbrambeno-oslobodilačkog rata i koji su iskazivali svoj patriotizam boraveći u štabovima jedinica Armije RBiH i uz njene slavne borce i komandante, jednostavno su prestali osjećati svoj nemjerljivi patriotizam i prestali da prate sudbinu i život tih boraca i komandanata. Zašto?? Pa zato što se to više ne isplati, a i da se ne daj Bože kome ne zamjere.

Posljednjih godina, kada je nadležnost za suđenje za ratne zločine prebačena na Sud BiH, određen broj pripadnika Armije i MUP-a RBiH je procesuiran za navodne ratne zločine. Kao i uvijek do sada naše udruženje je uvijek podržavalo izgradnju i jačanje institucija Države Bosne i Hercegovine, tako da ne želimo ulaziti u odluke i presude pravosudnih institucija. Ali, jedan od naših stavova je da Armija i MUP RBiH nikada nisu sistematski činili ratne zločine, da je tokom cijeloga perioda 1992. – 1995. civilna i vojna komanda OS RBiH u punom kapacitetu bila odlučna da ne dozvoli bilo kakvu vrstu osvete i zločina, i energično se suprotstavljala i sudski gonila pojedinačne počinioce.

Želimo se vratiti na ulogu "medija sa sjedištem u Federaciji". Svjedoci smo da se Tužilaštvo i Sud BiH bave procesima koji se odnose na pripadnike svih formacija koje su učestvovale u agresiji na RBiH, bez obzira nakojoj su strani učestvovali, ali je jako znakovit odnos medija prema njima. Ti mediji ne pokazuju nikakvu potrebu i želju da se bave tim procesima, nema vijesti ni priloga, nema analitičkih priloga ni emisija... Prateći njihove emisije, tekstove i priloge, apsolutno se može steći dojam da sudskih procesa prema braniteljima Bosne i Hercegovine i nema, a i kada ima jednostavno je komentar: "Neka odgovara ko je kriv.". Naravno da krivci trebaju da odgovaraju! Ali, da li su mediji već odlučili da su oni krivi?? Jedno od postulata pravosuđa je presumpcija nevinosti i osumnjičeni pripadnici Armije i MUP-a RBiH su bar to zaslužili od federalnih i medija sa sjedištem u Sarajevu ili je za njih isplativije praviti emisije sa presuđenim ratnim zločincima.

Naprijed pomenute, kao i novopristigle novinarske veličine, sada kada te istinske patriote vode životne bitke za dokazivanje svoje nevinosti i čistote naše borbe, jednostavno to sve ne interesuje jer više nemaju koristi.

Znakovito je da novinari iz bosansko-hercegovačkog entiteta "Republika Srpska" u punoj mjeri i redovno prate sve ove procese. Njihova saopćenja i izvještaji su u potpunosti navijački i jednostrani i puni bombastičnih termina i rečenica, isključivo se koriste izjavama svjedoka optužbe i dijelovima optužnica, koristeći ih bez ikakvog kritičkog pristupa i navođenja izjava i dokaza odbrane. Ali, to je sve očekivano i ne iznenađuje nas.

Zbog svega navedenog ovim putem postavljamo pitanje, svim medijima i novinarima sa "sjedištem u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine", koji je razlog da ne izvještavaju o sudskim procesima koji se vode protiv boraca, komandanata i generala Armije i MUP-a RBiH. Da li su mišljenja da njihovi konzumenti ne žele da su u toku, da li misle da ti ljudi nisu više vrijedni pažnje ili su im njihove mecene jednostavno zabranile da se bave ovim temama?? Da li im je uopće stalo do istine??

Apelujemo na sve novinare i medijske kuće da posvete pažnju ovim procesima i da samo budu novinari, i da nepristrasno i objektivno izvještavaju. Nema potrebe za uljepšavanjem i prikrivanjem bilo čega iz naše bliske historije, jer mi smo uvijek bili čistog obraza i na strani pravde i jednakosti svih u Bosni i Hercegovini, kako u odbrambeno-oslobodilačkoj borbi tako i danas u miru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.