open-navfaktor-logo
search
Zločinci "ugroženi"
Udruženje advokata traži prijevremeno ili privremeno puštanje na slobodu haških pritvorenika
Udruženje advokata koji zastupaju pred međunarodnim sudovima traži od predsjednika Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) da se odobri prijevremeno ili privremeno puštanje na slobodu pritvorenih zbog pandemije COVID-19.
27.03.2020. u 16:28
get url
text

Kako navode u svom saopćenju, predsjednik MMKS-a ima ovlasti da odobri puštanje pritvorenika koji izdržavaju kazne Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog suda za Ruandu.

- Svi pritvorenici koji trenutno izdržavaju kaznu u Evropi i Beninu (zapadna Afrika) stariji su zatvorenici i stoga posebno ranjivi. Ako se zaraze, njihovi životi mogu biti ugroženi - stoji u saopćenju.

Komesarka za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) Michelle Bachelet, kako se navodi u saopćenju, pozvala je vlade "da ne zaborave one u zatvoru, jer su posljedice zanemarivanja njih potencijalno katastrofalne". Ona je također pozvala nadležne vlasti da rade na smanjenju broja ljudi u pritvorima i da se ispitaju načini oslobađanja onih koji su posebno ranjivi na COVID-19, među kojima su stariji zatvorenici i bolesni.

- Pritvorenici koji još nisu izdržali dvije trećine kazne trebali bi biti privremeno pušteni na slobodu i da Ured registrara redovno izvještava o situaciji u pojedinim pritvorskim objektima, kako bi se osigurao njihov povratak samo kada je to sigurno moguće - navedeno je u saopćenju Udruženja.

Udruženje također traži da predsjednik Mehanizma odmah odobri prijevremeno puštanje onih pritvorenika koji su odslužili dvije trećine kazne, pozivajući se na raniju praksu međunarodnih krivičnih sudova u ovakvim slučajevima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.