open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Udruženja: Neistina je da je Otvorena mreža uradila više transplantacija od države BiH
Udruženje za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju u BiH, Donorska mreža u BiH i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH saopćili su danas da se transplantacije organa kao način spašavanja ljudskih života, u Bosni i Hercegovini rade već 21 godinu te da će se raditi i dalje.
27.10.2020. u 12:04
get url
text

Iz ovih udruženja negiraju određene istupe u javnosti prema kojima je Otvorena mreža jedina rješavala probleme dijaliznih pacijenata koji su čekali na transplantaciju. Također, istakli su da nije istina da je ova NVO uradila više transplantacija od države BiH.

- Smatramo da ove izjave štete i mogu ugroziti procese na kojima mi, kao udruženja, zajedno sa medicinskim stručnjacima dosljedno radimo - saopćili su.

Navode i kako nema sumnje da su Otvorena mreža kao i neke druge NVO pomogle određenom broju pacijenata, ali i dodaju da to nije način na koji treba da bude organizirana transplantacijska medicina u BiH. Ističu da u BiH postoje tri transplantacijska centra - UKC Tuzla, KCU Sarajevo i UKC Banja Luka koji su dosad uradili oko 320 transplantacija bubrega i jetre te još nekoliko stotina transplantacija rožnice.

Ističu kako građani BiH treba da znaju da UKC Tuzla uspješno radi i transplantaciju jetre i transplantaciju rožnice, a u vrijeme pandemije urađeno je i šest transplantacija koštane srži. Po broju transplantacija u BiH, prednjači UKC Tuzla koji je od ukupnog broja uradio više od dvije trećine.

Udruženja navode da već niz godina rade na raznim projektima, tribinama, edukaciji i promociji o važnosti donacije i transplantacije organa kako bi bila ojačana svijest građana jer bez donacije organa nema transplantacije.

Također, protiv su prikupljanja novca za transplantaciju organa osim ako je to neophodno i ako taj trošak liječenja ne pokriva Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH ili Fond solidarnosti FBiH. Žele, kako kažu, da se transplantacije rade u BiH, jer je to lakše, pristupačnije i jednostavnije za pacijente, a dodaju da su iz ZZOiRO FBiH osigurana sredstva za svaku transplantaciju i nema prikupljanja novca.

- Transplantacija kod nas košta puno manje pa ćemo tako imati i određenu uštedu, a uz transplantacijsku medicinu, razvijali bi ostale grane medicine u Bosni i Hercegovini, a ne u Francuskoj, Turskoj, Italiji ili Hrvatskoj - navedeno je u saopćenju.

Udruženja pozivaju zdravstvene vlasti u BiH da ulože dodatne napore kako bi transplantacija u BiH potpuno zaživjela i omogućila novi život za sve bolesne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.