open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Udruženja 1. korpusa Armije RBiH: Misa za Bleiburg je provokacija i poniženje svih antifašista
Savez brigadnih udruženja 1. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine oštro je osudio održavanje najavljene mise za Bleiburg u Sarajevu, koja je planirana za subotu, ističući da predstavlja provokaciju i poniženje za sve antifašiste, patriote i građane Bosne i Hercegovine.  
14.05.2020. u 11:15
get url
text

- Tokom Drugog svjetskog rata Bošnjaci su bili izloženi zločinima od strane ustaške NDH i četnika, samo na drinskim mostovima klanjem, strijeljanjem i na druge načine ubijeno je između 19.000 i 28.000 Bošnjaka - ističu u saopćenju te dodaju da je zločin vršen i nad Jevrejima, Srbima i Romima.

Također naglašavaju da je u to vrijeme pljačkana imovina, da su građani zlostavljani na različite načine, a da je veliki broj njih odveden u logore u NDH, Njemačke i Poljske.

- U njima je ubijeno na najstrašnije načine i oko 9.000 sarajevskih i više od 3.000 Jevreja iz ostalih gradova BiH. U Sarajevu je ubijeno i stotine Srba, Hrvata, Bošnjaka i ostalih građana - istakli su.

Poručuju da se niko ne bavi tim nevinim žrtvama te da je najavljena misa za Blajburg u organizaciji Počasnog blajburškog voda poniženje tih žrtava, kao i svih drugih žrtava fašističkog režima.

Podsjećaju da je na temeljima takvih i drugih fašističkih ideja izvršen genocid i agresija od koje se BiH još nije oporavila.

Upozoravaju sve koji ne odustaju od svojih velikodržavnih ciljeva i ideja fašističkog tona, da će ih shvatiti kao provokaciju na koju će reagovati u cilju očuvanja antifašizma, multietničnosti i očuvanju suživota svih vjera i naroda države Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Saveza brigadnih udruženja 1. korpusa Armije Republike BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.