open-navfaktor-logo
search
Besmislene teze
Udruženi medijski poduhvat: Mediji bliski HDZ-u i SNSD-u uvjeravaju javnost da je ANP izgovor za blokade
O besmislenosti te teze svjedoči činjenica da BiH poziv za dostavljanje ANP-a nije dobila prije dva mandata, prije mandat, prije godinu dana ili uopće prije posljednjih Općih izbora već 5. decembra prošle godine, kada je taj formalni poziv dostavljen odlukom ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a
31.08.2019. u 16:03
get url
text

Godišnji nacionalni program (ANP) je obmana i manipulacija kojom "bošnjačke stranke" žele blokirati formiranje vlasti. Suština je to "analize" Večernjeg lista koju su po diktatu, prije nego što je i objavljena u elektronskoj formi, redom prenijeli svi mediji iz entiteta RS pod kontrolom Milorada Dodika, poput RTRS-a.

U prilog te teze Večernji list ističe da je Nacrt ANP-a "dva mandata stajao u ladicama bez želje da ga se preda".

- Naime, uopće na tome nisu insistirali ni iz jedne bošnjačke staranke, koje su se tek nakon izbora 2018. godine sjetile biti "patriotske" i u funkciji "odbrane" Bosne sa zahtjevima za predajom ANP-a kao uslova uspostavljanja vlasti – navodi se u tekstu.

Podsjeća autor da je BiH dobila status zemlje članice Akcionog plana za članstvo (MAP) 2009. godine te konstatira da "nije postojao nijedan formalni razlog da se prvi ANP ne pošalje 2010. godine".

O besmislenosti te teze svjedoči činjenica da BiH poziv za dostavljanje ANP-a nije dobila prije dva mandata, prije mandat, prije godinu dana ili bilo kada prije posljednjih Općih izbora već 5. decembra prošle godine, kada je taj formalni poziv dostavljen odlukom ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a.

Ako ne vjeruju Faktoru, Večernji list i mediji u entitetu RS bi trebali vjerovati generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, koji je to potvrdio 5. decembra u Briselu.

Dakle, "bošnjačke stranke" nikako nisu mogle insistirati na slanju ANP-a prije dva mandata, u prošlom mandatu ili prije Općih izbora jer do 5. decembra BiH nije ni dobila poziv da dostavi taj dokument, ali autor nije dozvolio da mu činjenice pokvare namjeru da za blokadu optuži one koji insistiraju na poštivanju vladavine prava, odnosno da amnestira stvarne krivce za postojeću situaciju. Ukoliko je već postojala potreba za manipuliranjem javnošću, takvi pokušaji, uprkos izostanku racionalnih argumenata koji idu u prilog SNSD-ovim opstrukcijama, ili HDZ-ovoj podršci istim, moraju biti mnogo bolji i uvjerljiviji.

Dostavljanje ANP-a nije pitanje dobre volje bilo koje političke opcije, pojedinca ili naroda već pitanje poštivanja Zakona o odbrani BiH te odluka Predsjedništva BiH i Strategije vanjske politike.

Insistiranje na formiranju vlasti bez prethodnog utvrđivanja dostavljanja ANP-a kao obaveze mnogo govori o praktičnom odnosu HDZ-a prema pitanju NATO integracije BiH, dijametralno suprotnom u odnosu na deklarativnu opredijeljenost ka članstvu u Alijansi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.