Trud se isplati

"Udružene" proizvele 30.000 komada odjeće i prodale dizajnerima iz inozemstva

Objavljeno: 14.09.2018. u 22:23

Udruženje žena za očuvanje rukotvorina u BiH mali je, ali uspješan kolektiv, koji trenutno okuplja oko 300 žena iz cijele naše zemlje. Sve što proizvedu plasiraju uglednim klijentima iz svijeta mode u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Holandiji, Švedskoj, Norveškoj i Americi

"Udružene" će posjetiti Sedmicu mode u Parizu FOTO: IVAN ŠEBALJ

Članice Udruženja žena za očuvanje rukotvorina u BiH za predstojeću zimsku kolekciju proizvele su 30.000 odjevnih komada i sve prodale svojim klijentima, uglavnom dizajnerima u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Holandiji, Švedskoj, Norveškoj i Americi.

Radi se o još jednoj ekskluzivnoj kolekciji odjevnih predmeta, među kojima su džemperi, kape, šalovi, rukavice te razne aplikacije, a nastali su od najfinijih materijala, dopremljenih iz Italije, poput vune, mješavine vune i kašmira, vune i alpaka i sto posto baby alpaka.

Foto: Ivan Šebalj

Prema riječima Nadire Škaljić, predsjednice, ova godina za “Udružene” posebna je po mnogo čemu. Prije svega, članstvo je uvećano za 50 novih žena, pa ih sada ima oko 300, a dolaze iz cijele naše zemlje. Udruženje je, zahvaljujući Švedskoj Ambasadi u BiH i njihovom projektu “Challenge to Change”, otvorilo Centar za obuku u pletenju, heklanju i vezu, te pet centara širom BiH, u kojima se žene okupljaju i rade, a nalaze se u Visokom, Rudom, Vranduku, Jablanici i Konjicu.

– Cilj Centra je da sve naše članice konstantno učimo novim tehnikama, izradi novih modela i radu sa najnovijim materijalima, a obuka je besplatna. U večernjim satima vršimo još jednu obuku, a ona je za žene koje nisu u Udruženju, ali se ručnim radom žele baviti iz hobija. Obučavanje traje mjesec i košta 45 KM, u šta su uključeni materijali i instrukcije koje dobijaju – objašnjava Škaljić.

U najnovijoj kolekciji kape, šalovi...

Ponosne su “Udružene” i na svoj najnoviji brand, pod nazivom “Kio”, ali i online prodaju, koja starta početkom oktobra.

– Najnovija kolekcija, koja je završena, uglavnom su aksesoari – kape, šalovi, aplikacije, i oni su izrađeni od najfinijih materijala. Počinjemo sa aksesoarima, jer je ovo nešto novo za nas. Do sada je naše ciljano tržište uglavnom bilo inozemstvo, a sada će i Bosanci i Hercegovci imati priliku kupiti ono što naše žene proizvode – ističe Škaljić.

Hvale nam se kako su ove godine dobile još tri nova klijenta – dva iz Francuske i jedan iz Švedske, piše Coolstyle.

– Proširujemo se polako. U međuvremenu smo stalno zaposlile još dvije žene, i sada nas je osam. Polako, ali sigurno postajemo mali kolektiv koji puno obećava. Ljudi na zapadu danas najviše cijene unikat, ručni rad, a mi im upravo to nudimo. Ne želimo se zaustaviti, kad dostignemo neki cilj, tražimo da idemo dalje, stalno otkrivamo i učimo nešto novo, jer to i klijenti traže – kaže Škaljić.

Iako su okupirane pripremama za online prodaju i novim brandom, članice već uveliko razrađuju kolekcije za proljeće i ljeto naredne godine.

– Napravile smo uzorke za tri klijenta. Dobile smo i neke prednarudžbe od klijenata iz Francuske, pa već polako radimo i na tom polju – otkriva Škaljić.

Sedmica mode u Parizu

Kako bi bile u skladu sa modnim dešavanjima u svijetu “Udružene” svake godine šalju svoje predstavnike na Sedmicu mode u Pariz, koja počinje u oktobru.

– To je neizbježni događaj u svijetu mode. Idemo tamo iz puno razloga. Prije svega, jer će doći svi naši klijenti, a mi želimo da sa njima održavamo kontakte, jer smo dio tih kolekcija. Kako će se prodati zavisi i od nas, jer učestvujemo u njihovom nastajanju. Osim toga, tamo dolaze svi kreatori svijeta, a mi im želimo pokazati naše znanje, šta i kako radimo. To je najbolja prilika za stjecanje novih klijenata, jer 90 posto onih sa kojima trenutno radimo upoznali smo upravo na ovakvim događanjima – ističe Škaljić.

Sarajka Idajeta Jauz, nekadašnja organizatorica informativnog programa na BH Radiju 1, članica je “Udruženih” već četiri godine. Čim se, kaže, penzionisala došla je u Udruženje.

– Plesti sam naučila od majke još kao djevojčica, i to sam uvijek radila, ali samo za svoju porodicu. Onda sam čula za “Udružene” i odmah došla. Kada sam vidjela kolekcije i revije, pomislila sam: “Bože da li ću ja to moći?” Međutim, ovdje svaki dan nešto naučite. Moj prvi zadatak bio je da ispletem futrolu za mobitel sa pet igala. Nikada u životu nisam plela sa toliko igala, ali sam uspjela. Preporučila bih svim ženama, koje imaju slobodnog vremena, da dođu. Meni je ovaj hobi pomogao i da zdravstveno ojačam, pokretnija sam i veselija – kaže Idajeta, koju smo zatekli u prostorijama Udruženja u starom dijelu Sarajeva.

Vrsna pletilja je i Rabija Fejzić koja je u Udruženju od njegovog osnivanja, a od prije godinu je i jedna od osam žena koja je stalno zaposlena.

– Od djetinjstva volim ručne radove, posebno pletenje, pa se nisam dugo dvoumila – hoću li se priključiti. Spojila sam ugodno sa korisnim, ispunim slobodno vrijeme na najbolji način, svaki dan nešto naučim, a pri tome i zaradim – kaže Fejzić.

Izvor:   Coolstyle

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije