open-navfaktor-logo
search
Trud se isplati
"Udružene" proizvele 30.000 komada odjeće i prodale dizajnerima iz inozemstva
Udruženje žena za očuvanje rukotvorina u BiH mali je, ali uspješan kolektiv, koji trenutno okuplja oko 300 žena iz cijele naše zemlje. Sve što proizvedu plasiraju uglednim klijentima iz svijeta mode u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Holandiji, Švedskoj, Norveškoj i Americi
14.09.2018. u 22:23
get url
text

Članice Udruženja žena za očuvanje rukotvorina u BiH za predstojeću zimsku kolekciju proizvele su 30.000 odjevnih komada i sve prodale svojim klijentima, uglavnom dizajnerima u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Holandiji, Švedskoj, Norveškoj i Americi.

Radi se o još jednoj ekskluzivnoj kolekciji odjevnih predmeta, među kojima su džemperi, kape, šalovi, rukavice te razne aplikacije, a nastali su od najfinijih materijala, dopremljenih iz Italije, poput vune, mješavine vune i kašmira, vune i alpaka i sto posto baby alpaka.

{$galerijaFotografija}

Prema riječima Nadire Škaljić, predsjednice, ova godina za “Udružene” posebna je po mnogo čemu. Prije svega, članstvo je uvećano za 50 novih žena, pa ih sada ima oko 300, a dolaze iz cijele naše zemlje. Udruženje je, zahvaljujući Švedskoj Ambasadi u BiH i njihovom projektu “Challenge to Change”, otvorilo Centar za obuku u pletenju, heklanju i vezu, te pet centara širom BiH, u kojima se žene okupljaju i rade, a nalaze se u Visokom, Rudom, Vranduku, Jablanici i Konjicu.

– Cilj Centra je da sve naše članice konstantno učimo novim tehnikama, izradi novih modela i radu sa najnovijim materijalima, a obuka je besplatna. U večernjim satima vršimo još jednu obuku, a ona je za žene koje nisu u Udruženju, ali se ručnim radom žele baviti iz hobija. Obučavanje traje mjesec i košta 45 KM, u šta su uključeni materijali i instrukcije koje dobijaju – objašnjava Škaljić.

U najnovijoj kolekciji kape, šalovi...

Ponosne su “Udružene” i na svoj najnoviji brand, pod nazivom “Kio”, ali i online prodaju, koja starta početkom oktobra.

– Najnovija kolekcija, koja je završena, uglavnom su aksesoari – kape, šalovi, aplikacije, i oni su izrađeni od najfinijih materijala. Počinjemo sa aksesoarima, jer je ovo nešto novo za nas. Do sada je naše ciljano tržište uglavnom bilo inozemstvo, a sada će i Bosanci i Hercegovci imati priliku kupiti ono što naše žene proizvode – ističe Škaljić.

Hvale nam se kako su ove godine dobile još tri nova klijenta – dva iz Francuske i jedan iz Švedske, piše Coolstyle.

– Proširujemo se polako. U međuvremenu smo stalno zaposlile još dvije žene, i sada nas je osam. Polako, ali sigurno postajemo mali kolektiv koji puno obećava. Ljudi na zapadu danas najviše cijene unikat, ručni rad, a mi im upravo to nudimo. Ne želimo se zaustaviti, kad dostignemo neki cilj, tražimo da idemo dalje, stalno otkrivamo i učimo nešto novo, jer to i klijenti traže – kaže Škaljić.

Iako su okupirane pripremama za online prodaju i novim brandom, članice već uveliko razrađuju kolekcije za proljeće i ljeto naredne godine.

– Napravile smo uzorke za tri klijenta. Dobile smo i neke prednarudžbe od klijenata iz Francuske, pa već polako radimo i na tom polju – otkriva Škaljić.

Sedmica mode u Parizu

Kako bi bile u skladu sa modnim dešavanjima u svijetu “Udružene” svake godine šalju svoje predstavnike na Sedmicu mode u Pariz, koja počinje u oktobru.

– To je neizbježni događaj u svijetu mode. Idemo tamo iz puno razloga. Prije svega, jer će doći svi naši klijenti, a mi želimo da sa njima održavamo kontakte, jer smo dio tih kolekcija. Kako će se prodati zavisi i od nas, jer učestvujemo u njihovom nastajanju. Osim toga, tamo dolaze svi kreatori svijeta, a mi im želimo pokazati naše znanje, šta i kako radimo. To je najbolja prilika za stjecanje novih klijenata, jer 90 posto onih sa kojima trenutno radimo upoznali smo upravo na ovakvim događanjima – ističe Škaljić.

Sarajka Idajeta Jauz, nekadašnja organizatorica informativnog programa na BH Radiju 1, članica je “Udruženih” već četiri godine. Čim se, kaže, penzionisala došla je u Udruženje.

– Plesti sam naučila od majke još kao djevojčica, i to sam uvijek radila, ali samo za svoju porodicu. Onda sam čula za “Udružene” i odmah došla. Kada sam vidjela kolekcije i revije, pomislila sam: “Bože da li ću ja to moći?” Međutim, ovdje svaki dan nešto naučite. Moj prvi zadatak bio je da ispletem futrolu za mobitel sa pet igala. Nikada u životu nisam plela sa toliko igala, ali sam uspjela. Preporučila bih svim ženama, koje imaju slobodnog vremena, da dođu. Meni je ovaj hobi pomogao i da zdravstveno ojačam, pokretnija sam i veselija – kaže Idajeta, koju smo zatekli u prostorijama Udruženja u starom dijelu Sarajeva.

Vrsna pletilja je i Rabija Fejzić koja je u Udruženju od njegovog osnivanja, a od prije godinu je i jedna od osam žena koja je stalno zaposlena.

– Od djetinjstva volim ručne radove, posebno pletenje, pa se nisam dugo dvoumila – hoću li se priključiti. Spojila sam ugodno sa korisnim, ispunim slobodno vrijeme na najbolji način, svaki dan nešto naučim, a pri tome i zaradim – kaže Fejzić.

Udruženje "Udružene" 14.09.2018
1 od 25
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.