open-navfaktor-logo
search
Za primjer
"Udružene" pokazale da se može: Rade za svjetske brendove, zapošljavaju, njihovu odjeću nose poznate zvijezde
Da se sve može kad postoji volja i želja za radom i uspjehom najbolje pokazuje primjer "Udruženih", članica Udruženja za očuvanje rukotvorina u Bosni i Hercegovini.
05.12.2022. u 08:02
get url
text

Osnovano 2012. godine kroz Udruženje prošlo je više od 1.000 žena, koje su obučene i zaposlene, i kojima su "Udružene" pomogle da hobi pretvore u posao i osiguraju za sebe i svoje porodice redovne prihode i ekonomsku nezavisnost.

Referenca za ručni rad

Danas, kako nam reče Nadira Škaljić, osnivačica i predsjednica, "Udružene" okupljaju oko 300 žena, imaju 12 stalno zaposlenih, a svoje visokokvalitetne odjevne predmete - kapute, džempere, haljine, suknje, kape, šaleve, rukavice, čarape - koje izrađuju, plasiraju diljem svijeta.

 

Škaljić ističe kako su "Udružene" u Evropi postale referenca za ručni rad.

- Radimo u sedam gradova u našoj zemlji: Jablanici, Konjicu, Vranduku, Kaknju, Sokocu, Rudom, Kalinoviku i naravno Sarajevu i njegovoj okolini. Sarađivale smo i sa ženama iz Srebrenice, Visokog, Breze i Vareša. Oko 95 posto proizvoda plasiramo van BiH, a trenutno radimo za 11 klijenata, najviše ih je u Evropi, a dva su iz SAD-a. Najviše izvozimo u Njemačku, a firma se zove Miami, ali tu su i Agnes B, Allude, Muhlbauer, In Wear, Jean Patou. Riječ je o samo nekim brendovima iz Francuske, Njemačke, Španije, Belgije, Austrije, Danske, Holandije, Japana i SAD-a sa kojima smo sarađivale u proteklom periodu - navodi Škaljić.

U proteklim godinama više od 300.000 odjevnih predmeta ručno su isplele "Udružene", a ono po čemu se njihovi odjevni predmeti razlukuju od drugih je - vrhunski kvalitet izrade.

To su prepoznali svjetski modni brendovi gdje se sve više vraća i cijeni ručni rad. Zbog toga i ne čudi da su se "Udružene" sa svojim proizvodima našle i na sajmovima mode u Parizu i Tokiju.

Za 10 godina utrošile su oko 10 tona prediva, pokrenule su i vlastitu modnu liniju Kio. Njihove modele nosili su i Angelina Jolie, Heidi Klum i Lenny Kravitz, a džemperi koje su isplele vrijedne ruke Bosanski i Hercegovki završili su i najprestižnijem modnom magazinu "Vogue".

 

Materijali poput sto posto vune u raznim bojama, alpake, svile, kašmira uglavnom nabavljaju van granica BiH i to u Italiji, Španiji, Japanu, Peruu, Francuskoj.

- Rado bismo koristili naše sirovine u izradi odjeće, ali nažalost BiH nema preduzeće, projekat, osobe koje bi od naše domaće vune mogli napraviti onu posebnog kvaliteta podobnu za izradu odjeće. Naša vuna jeste kvalitetna, čvrsta, jaka, ali je problem što je gruba i kao takva namijenjena je samo za izradu dekorativnih predmeta - objašnjava Škaljić.

Svoja vrata "Udružene" su proteklih godina otvorile i ženama žrtvama seksulanog nasilja koje su to doživjele prije, tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine, i poslije.

 

- Imali smo cijeli jedan projekat koji je bio fokusiran na žene žrtve seksualnog nasilja. Mnogima od njih ručni rad je pomogao da se izbore sa traumama koje nose iz tog iskustva i one i dalje rade sa nama - naglašava Škaljić.

Žele svoj brend

Brojni su planovi "Udruženih" za budućnost. Ono što im je želja, kaže Škaljić, jeste razvoj sopstvenog brenda, a ne samo nuđenje usluga pletenja.

Na pitanje, da li je, tokom dosadašnjeg rada bilo pomoći nadležnih vlasti, Škaljić odgovara kako su samo jednom dobile grant od Općine Stari Grad.

- Moram kazati da smo na početku dobijale pomoć nekih stranih ambasada u našoj zemlji i to je sve. Novca ima, ali apliciranje za subvencije i grantove vrlo je kompleksan posao koji zahtijeva i vrijeme i novac. Administrativni dio je obiman, a kod nas niko nema vremena da se time bavi. Odlučile smo da nam se ne isplati aplicirati za subvencije, fokusirane smo na realni sektor i uspijevamo - kaže Škaljić.

 

Obilježavajući 10 godina uspješnog rada, "Udružene" su proteklog vikenda u Atriju hotela Evropa organizirale veliku rođendansku zabavu pletenja na koju su pozvale  sve ljubitelje rukotvorina.

Od 11 do 19 sati upriličena su druženja, radionice i takmičenja u pletenju, a organizirana je i prodajna izložba pletenine od vune, alpake, kašmira, lame, odjevnih predmeta koje su "Udružene" radile za svjetske modne kuće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.