Udruženje logoraša Mostar podnijelo krivičnu prijavu protiv Čovića i Ljubića

objavljeno: 07.02.2018. u 13:34

Udruženje logoraša Mostar podnijelo je krivičnu prijavu Tužilaštvu Hercegovačko - neretvanskog kantona protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića zbog izazivanja rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Safet Nožić, predsjednik Udruženja, nam je rekao da je sada na sistemu da radi svoj dio posla.

- To je učinio naš opunomoćenik. Kakav će ishod krivične prijave biti, ne želimo da nagađamo, ali se nadamo da će oni kojima je podnesena raditi svoj posao. Jednostavno, nismo mogli trpjeti toliko negiranje svega što se dogodilo na ovim prostorima, sudske presude - rekao nam je Nožić.

Inače, Udruženje logoraša Mostar broji 2.200 članova.

Nožić podsjeća da su namjere za podizanje krivične prijave postojale nakon izjava Dragana Čovića i Bože Ljubića, a tiču se presude Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Haagu 29. novembra 2017. u predmetu Jadranko Prlić i ostali.

Oni su u funkciji visokih zvaničnika i predstavnika hrvatskog naroda u BiH, svojim izjavama, medijskim nastupima i javnim djelovanjem osporavali zločine utvrđene pravosnažnom presudom Haškog tribunala, javno poricali počinjene zločine i derogirali presudu i kredibilitet Međunarodnog suda pravde u Den Haagu", stoji u obrazloženju.

Iz udruženja logoraša navode da je "ovakvo djelovanje Dragana Čovića i Bože Ljubića kao neospornih autoriteta hrvatskom narodu dovelo je do ozbiljnog narušavanja sigurnosne situacije u FBiH, posebno u Mostaru. Te, do međunacionalnih tenzija i razdora, te duboko uznemirilo Bošnjake, prije svega žrtve UZP-a utvrđene pravosnažnom presudom Međunarodnog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji".