Šukalo je nekadašnji zastupnik u NSRS-u, gdje je bio jedan od najžešćih Dodikovih kritičara koje je optužio da su na vlast došli uz pomoć "političke korupcije i kupljenih zastupnika". Bio je to samo uvod u direktan sukob Šukalo - Dodik, i to zbog smrti 21-godišnjeg studenta Davida Dragičevića, koja je pokrenula višemjesečne masovne proteste.

Na proteste su građani pozivani preko Facebook grupe "Pravda za Davida", koja i danas ima više od 300.000 pratilaca. Ti protesti, koji su trajali mjesecima, bili su najveći test vlasti Milorada Dodika, koji je sve one koji su u njima učestvovali optužio da ruše Republiku Srpsku i žele prijenos nadležnosti na Bosnu i Hercegovinu. 

Šukala je ministar policije RS-a označio kao jednog od organizatora tih protesta, čak je u decembru 2018. godine uhapšen zajedno sa ocem Davida Dragičevića. Šukalo je tvrdio da je student otkrio neke informacije zbog kojih je kasnije ubijen. Porodica, kao i svi članovi pokreta "Pravda za Davida" su tvrdili da su u ubistvo Dragičevića uključeni pripadnici MUP-a RS-a.

Prvi obdukcioni nalaz je govorio da se David Dragičević udavio, da bi pod pritiskom javnosti i protesta naknadna obdukcija utvrdila da je ovaj dvadesetjednogodišnji student brutalno prebijen. Naknadno je tužilaštvo podnijelo prijave protiv dvojice policajaca, i to za prikrivanje dokaza.

Nakon izbora za Narodnu skupštinu Republike Srpske 2018. godine Adam Šukalo je na skupu podrške pokretu "Pravda za Davida" tražio od opozicije RS-a da ne lažu narod i zahtjevao da svi priznaju da je "ovo bio kriminalni izborni proces, i ako niko neće, ja ću prihvatiti odgovornost svih vas iz opozicije i reći - da, prevarili smo Davora Dragičevića i "Pravdu za Davida" kad smo vjerovali da mirnim i demokratskim putem možemo sve da riješimo". Vlasti Republike Srpske ovakve Šukalove pozive su kvalifikovale kao poziv za nasilnu promjenu vlasti, a Šukalo je ubrzo nakon toga napustio Banju Luku i došao da živi u Beograd.

Dobro obaviješteni izvori tvrde da je novopečeni zastupnik SNS-a u jako dobrim odnosima sa opozicijom u Republici Srpskoj i da će preko njega Aleksandar Vučić pokušati da oslabi Dodika već na izborima u Banjoj Luci, i to preko Partije demokratskog progresa, čiji je Šukalo bio kandidat na prethodnim izborima. 

PDP na lokalnim izborima koji će se održati u novembru predvodi Draško Stanivuković, najoštriji kritičar Dodika i Dodikovog ministra policije Dragana Lukača, koji je Stanivukovića i fizički napao tokom jedne skupštinske sjednice.

Istraživanja trenutno govore da su šanse Stanivukovića i Igora Radojičića iz Dodikovog SNSD-a da pobjede jednake i da će na rezultat izbora presudno utjecati medijsko-logistička podrška iz Beograda. Vučić se očigledno opredijelio da podrži opoziciju. Čeka se Dodikova reakcija.