Čudan zahtjev Mladićevih advokata: Traže da se zločincu ukine presuda

objavljeno: 05.02.2018. u 15:31

Odbrana bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića zatražila je da presuda kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine u BiH bude ukinuta i da se naredi obustava postupka zbog lošeg zdravstvenog stanja njihovog klijenta.  

Advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić su zatražili od sudija Mehanizma za međunarodne tribunale da ponište presudu iz novembra prošle godine i obustave postupak s obzirom na to da, kako tvrde, Mladić pokazuje znakove "demencije".

Mladićevi branioci su priložili stručno mišljenje doktorice Gorice Đokić, koja je pregledala Mladića i utvrdila da se tokom suđenja u Haagu i u momentu izricanja presude "nije mogao smatrati sposobnim da prati tok postupka".

-Zbog ovih razloga, Odbrana traži ukidanje presude i obustavu postupka dok zdravstveno stanje Mladića ne postane stabilno i utvrdi se da on ima kapacitet da učestvuje u postupku. Prvostepeno Vijeće donijelo je presudu u vremenu kada je kognitivno stanje Mladića bilo ugroženo i nije omogućavalo da on učestvuje u postupku. Poštivanje ljudskih prava optuženog zahtjeva da se presuda ne može izreći ako optuženi nije sposoban pratiti tok suđenja - navodi se u podnesku Odbrane.

Mladića je Haški tribunal u novembru prošle godine osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Istom presudom, oslobođen je krivice za genocid počinjen 1992. godine.

U odvojenom podnesku, Mladićevi branioci su zatražili da Mehanizam za međunarodne tribunale pokrene postupak za nepoštivanje suda protiv ljekara iz pritvora Haškog tribunala Paulusa Falkea i drugih službenika pritvorske jedinice, koji su, prema navodima Odbrane, krivi za neadekvatan tretman zdravstvenog stanja Mladića.

-Djelovanje ovih službenika pritvorske jedinice onemogućilo je dobijanje jasne slike zdravstvenog stanja optuženog i doprinijelo mogućim greškama u tretmanu - navodi se u podnesku.

Mladićevi advokati su se žalili na zdravstvenu njegu koju njihov klijent dobija u pritvorskoj jedinici i prije izricanja presude i tražili posjete srpskih i ruskih ljekara, koji bi utvrdili da li Mladić dobija adekvatnu njegu u Haagu, piše Birn.