Subota, 13.08.2022.
FOTO: Damir Hodžić

Učesnici "Marša mira" stigli u Memorijalni centar Srebrenica - Potočari

Više stotina motorista koji su krenuli iz Sarajeva i drugih mijesta kako bi 11. jula prisustvovali komemoraciji i dženazi žrtvama genocida u Srebrenici, uz aplauz je u poslijepodnevnim satima dočekano u Potočarima. Nešto prije 19 sati u Potočare su počeli pristizati i učesnici "Marša mira".

Oko 3.000 učesnika "Marša mira" prije tri dana krenulo je iz Nezuka i pješačilo više od 100 kilometara kako bi prisustvovali obilježavanju 26. godišnjice genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

Na čelu kolone, kao i ranijih godina, nalazili su se oni koji su 1995. preživjeli genocid, te preko šume uspjeli doći do slobodne teritorije.

Među prvima koji su stigli u Potočare su učesnici Moto maratona, Biciklističkog maratona Goražde-Srebrenica, ultramaratona i biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica.

- Emocija ide, nosi... Velike su vrućine bile prva dva dana, ali to je nešto što je naša obaveza. Mi moramo voziti i doći, pokazati kako Bosni, tako i cijelom svijetu šta se desilo, da se ne zaboravi - kazao je Zlatan Jusić, koji je stigao biciklom iz Velike Kladuše.

- Jedna grupa je jutros krenula iz Kalesije i u Kladnju smo se jutros spojili sa ostalima, tako da nisam išao iz Bihaća. Bilo je lijepo vrijeme za vožnju. Ima nas više od 300. Ovdje leže moji prijatelji sa fakulteta, tako da dolazim redovno pješice, a sada, evo, treću godinu biciklom - Kazao je Nijaz Alić.

Ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopat će se posmrtni ostaci 19 žrtava genocida. Među žrtvama koje će se ukopati se nalaze i dva maloljetnika te žena.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh