open-navfaktor-logo
search
Odaju počast
Učesnici "Marša mira 2019" iz Dubrovnika danas prolaze kroz Sarajevo
Iako su vani visoke temperature učesnicima to ne smeta, naprotiv drago im je da barem na ovaj način mogu dati svoj doprinos da se genocid u Srebrenici ne zaboravi
01.07.2019. u 17:22
get url
text

Dubrovčani, koji su prije četiri dana krenuli na "Marša mira 2019" prema Srebrenici, danas prolaze kroz Sarajevo.

Marš je organiziran pod pokroviteljstvom Islamske zajednice Dubrovnik, a na ideju o maršu došli su članovi Društva prijateljstva "Koraci mira" iz Odžaka.

{$galerijaFotografija}

Kazali su kako će se putem pokloniti svim civilnim žrtvama rata u BiH. Iako su vani visoke temperature učesnicima to ne smeta, naprotiv drago im je da barem na ovaj način mogu dati svoj doprinos da se genocid u Srebrenici ne zaboravi. 

Povod odluci da “Marš mira 2019“ krene upravo iz Dubrovnika je tradicionalni mimohod kojeg Dubrovčani organiziraju svake godine 11. jula. Tog dana, Stradunom, u mimohodu u kojem sudjeluje više stotina građana, odaje se počast žrtvama Srebrenice simboličnim bacanjem ruža u more sa starog gradskog Porta (luke). Put je dug 520 kilometara. Ruta Marša mira Dubrovčana je Dubrovnik - Trebinje - Stolac - Mostar - Jablanica - Konjic - Sarajevo - Olovo - Živinice - Kalesija - Nezuk – Potočari.

Marš mira Sarajevo, Nezuk, Potočari 01.07.2019.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.