open-navfaktor-logo
search
Radio godinu dana
Učenik koji je ostao bez oka tokom rata u Afganistanu dizajnirao uređaj za pomoć slabovidnim
Srednjoškolac koji je izgubio oko u ratu u Afganistanu razvio je uređaj koji će olakšati život slabovidnim osobama, piše Anadolu Agency (AA).
04.09.2022. u 17:23
get url
text
Said Mohaddes Sadeqi

Said Mohaddes Sadeqi i njegovi prijatelji Ahmet Nadeem Rahgosha i Mohammad Eman Soufizada, koji pohađaju srednju školu u sklopu Fondacije Maarif u Afganistanu, prisustvovali su Crnomorskom TEKNOFEST-u održanom na aerodromu u Samsunu pod pokroviteljstvom Fondacije tehnološkog kluba Turkiye (T3 Vakfi) i Ministarstva industrije i tehnologije Turkiye.

Sadeqi, koji je izgubio oko u ratu u svojoj zemlji, dizajnirao je naočale, narukvice i cipele za slabovidne osobe sa svojim prijateljima u želji da sebi i ljudima u okolini olakša život.

Naočale šalju signal korisniku putem slušalica kada naiđe na prepreku tokom hodanja, dok narukvice i cipele uz pomoć kamere upozoravaju vibracijama u slučaju bilo kakve prepreke ili opasnosti na putu. Projekat je nagrađen nagradom "Najbolja prezentacija" na TEKNOFEST-u na Crnom moru.

Sadeqi je ispričao da je krenuo u realizaciju projekta kada je u ratu izgubio desno oko, a na projektu je radio godinu dana sa svojim prijateljima.

- Ime našeg projekta je "Treće oko". Naočale, pametne cipele i narukvice obavještavaju slabovidne osobe ako se pojavi prepreka na putu. Učestvovali smo na nekim takmičenjima u Afganistanu, ali nikad nismo razmišljali o tako velikom takmičenju. Sada smo jako sretni - rekao je Sadeqi.

Navodeći da im je cilj još bolje razviti ovaj projekt, Sadeqi je izjavio da će se potruditi da nauči različite ideje na TEKNOFEST-u i radi više za dobrobiti slabovidnih osoba.

Koordinator društvenih i kulturnih aktivnosti Fondacije Maarif Fatih Pehlivan izjavio je da su na TEKNOFEST-u učestvovali sa 129 projekata, od kojih su četiri ušla u finale.

- Učenici i studenti iz Afganistana razvili su projekt kako bi zadovoljili različite potrebe svojih porodica u regijama gdje žive. Naš tim dizajnirao vibrirajuće cipele, vibrirajuće narukvice i naočale za slabovidne osobe. Ovaj bi sistem u budućnosti mogao dobiti i nagradu za poduzetništvo - rekao je Pehlivan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.