open-navfaktor-logo
search
Podrška povratnicima
Učenicima u Cerskoj uručeni tableti
Područna povratnička škola u Cerskoj u općini Milići broji 11 učenika-povratnika koji su redovne nastavne aktivnosti pratili online, kao i drugi njihovi vršnjaci.
10.07.2020. u 09:40
get url
text

Zbog otežanog načina praćenja i nedostatka tehničke opreme, učiteljice iz ove škole su Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica iskazale potrebu za nabavkom tableta kako bi sva djeca uspješno pratila redovne nastavne aktivnosti i koristilo im kao tehničko pomagalo.

Ministar Edin Ramić pozitivno je odgovorio na njihovu molbu, te je posjetio učenike ove povratničke škole i uručio im tablete.

- Zadovoljstvo nam je pospješiti rad, kreativnost i razvijanje novih vještina kod učenika, pogotovo u povratničkim sredinama gdje se još uvijek osjeti visok stepen poštovanja prema odgajateljima, učiteljima i drugom nastavnom osoblju. Raduje nas njihovo prisustvo ovdje, kao i budući rezultati koje će ostvarivati u odgoju i obrazovanju - kazao je Ramić.

Jedna od učiteljica u ovoj školi je Nizama Mostarlić-Sejmenović, koja nije krila zadovoljstvo zbog današnje posjete.

- Zbog novonastale situacije i koronavirusa, kao što je svima poznato, bili smo prinuđeni na obustavu redovne nastave i prelazak na online nastavu. Naši učenici nisu bili u mogućnosti da svi prate tu nastavu. Ova donacija mnogo nam znači. Naši učenici će u septembru biti spremni za online nastavu ako bude trebalo, što se nadamo da neće i da će ovi tableti našim učenicima pomoći u redovnoj nastavi. Doživjeli smo prijatno iznenađenje kad smo obaviješteni da će naši učenici dobiti tablete jer su im zaista i potrebni. Njihovi roditelji su povratnici koji se bave poljoprivredom i skoluju po troje djece koji putuju do škole i po 9 kilometara u jednom pravcu. Još jednom se zahvaljujemo jer obrazovanje je pravo svakog učenika, a naša obaveza je da im omogućimo uslove za normalan rad - istakla je učiteljica Nizama Mostarlić-Sejmenović, saopćilo je Ministarstvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.