Više od dvije stotine osnovaca iz Starog Grada imat će i ove školske godine besplatan školski prijevoz na Hridu, Sedreniku i Obhodži. Učenici će se do svojih škola voziti novim, savremeno opremljenim autobusima Centrotransa koji su danas predstavljeni na platou ispred zgrade Općine Stari Grad.

Ugovor o besplatnom školskom prijevozu potpisali su načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor kompanije Centrotrans Eurolines Safudin Čengić.

Vozila su prilagođena padinskim dijelovima, klimatizirana, opremljena kamerama, a jedno vozilo ima i rampu za pristup invalidnim osobama. Potrebne procedure provela je Općina Stari Grad na osnovu zahtjeva osnovnih škola "Mula Mustafa Bašeskija", "Šejh Muhamed efendija Hadžijamaković" i "Vrhbosna", za prijevoz će biti izdvojeno oko 300.000 maraka, a sredstva će refundirati Ministarstvo saobraćaja KS.

Prijevoz ovim učenicima osiguran je jer žive na velikoj udaljenosti od svojih škola, a gradski saobraćaj nije u funkciji, te im je otežan dolazak na nastavu.

- Danas smo vidjeli deset najnovijih i najmodernijih kombija, a neki su opremljeni i specijalnim ulazom za djecu sa posebnim potrebama. Isti kombiji su nabavljeni za sve kombi linije na području općine Stari Grad. Zaista se nadam i vjerujem da će biti vrlo brzo pušteni u funkciju u službi naših građana. Redovne linije gradskog saobraćaja prema padinskim dijelovima Starog Grada apsolutno ne ovise o Općini Stari Grad, već isključivo o Ministarstvu saobraćaja KS - kazao je   Hadžibajrić.

Neki od učenika koji će koristiti školski prevoz prisustvovali su današnjem potpisivanju ugovora i promociji novih vozila. Među njima je bio i dvanaestogodišnji Bećir Karišik, učenik VII razreda OŠ "Mula Mustafa Bašeskija" zbog kojeg je vozilo koje će prevoziti učenike do ove škole opremljeno posebnom rampom za pristup invalidnim osobama.

Kao prvom putniku novog vozila Centrotrans Eurolines odlikašu i predsjedniku svog razreda Bećiru Karišiku omogućit će besplatne karte za sve destinacije na koje želi putovati sa ovom kompanijom, navodi se u saopćenju Općine Stari Grad.